Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fuksu přibrzdila nemoc, ale už toužebně vyhlíží Světový pohár v Račicích

V Račicích měl absolvovat na přelomu dubna a května nominační závody, před nimiž se cítil skvěle, ale přibrzdila ho nemoc. Teď se už Martin Fuksa na závod Světového poháru na domácí trati, který se uskuteční od pátku do neděle. Do Česka se elitní závodníci z celého světa vrátí po pěti letech a Fuksa rád vzpomíná na skvělou atmosféru při mistrovství světa 2017. Přímé přenosy nabídnou ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa se těší na start sezony SP v Račicích

Fuksa se chystá na individuální kilometr a pětistovku. "Mám samozřejmě furt v hlavě pět let staré mistrovství světa, které bylo úplně úžasné. Vím samozřejmě, že taková fanouškovská kulisa teď o víkendu nebude, ale vždycky je dobré závodit takhle ve světové špičce doma, takže se na to hrozně těším a uvidíme, jaké to bude," řekl devětadvacetiletý kanoista.

Bude to pro něj ostrý start do sezony, protože na nominačních závodech kvůli viróze chyběl. "Před nimi jsem se cítil fakt dobře, dlouho jsem se takhle necítil. Jezdili jsme i měřené úseky a bylo to fakt super. Takže samozřejmě to tělo si muselo říct prostě 'dost' a nevydrželo už mi to na ty závody, což mě trošku mrzelo. Byl jsem zvědavý na to, jaký podám výkon, když jsem se cítil takhle dobře," vzpomínal.

Kvůli viróze necelý týden netrénoval. Aby měl alespoň nějaký závod před Světovým pohárem, zúčastnil se o víkendu Nymburské pětistovky. "Já bych ji nejel, kdybych jel ten nominační závod. Ale nikdy v životě se mi nestalo, že bych první závod jel hned mezinárodní, tak jsem si řekl, že si musím dát alespoň tohle v Nymburce," vysvětlil.

Deblkanoe s bratrem zase až napřesrok

V Račicích ho čeká nabité startovní pole se všemi medailisty z OH v Tokiu v čele s Brazilcem Isaquiasem dos Santosem. Fuksa se chce ale soustředit především na svůj výkon. Závody Světového poháru, v jehož kalendáři týden po Račicích následuje Poznaň, ovlivní nominaci na mistrovství světa a Evropy. Tam by chtěl Fuksa vedle olympijského kilometru znovu závodit i na pětistovce. To je hlavní důvod, proč s bratrem Petrem v této sezoně vynechají deblkanoi. Na tu se hodlají vrátit příští rok, aby se na nově olympijské pětistovce pokusili kvalifikovat na OH v Paříži 2024.

Letošní kalendář vrcholných akcí je nezvyklý, protože mistrovství světa i Evropy jsou v srpnu. Kontinentální šampionát, který bude součástí multisportovní akce v Mnichově, následuje devět dní po skončení MS v Kanadě. Dvojnásobný mistr světa a desetinásobný mistr Evropy Fuksa chce zvládnout obojí.

Nezvyklý pro něj bude i dlouhý odstup mezi SP a MS, protože jindy bývá ještě před prázdninami evropský šampionát. "Poslední víkend v květnu odjedu závod v Poznani a pak budu až do srpna čekat. Možná pojedu nějaký závod v Račicích, jestli bude nějaký nominační závod. Jsem zvědavý, co to udělá," přemítal mnohonásobný medailista z vrcholných akcí.

Cíle má stále stejné. "Já chci prostě sbírat medaile jednu za druhou. Čím víc jich budu mít, tím líp. Doufám, že nějaká bude," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články