Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fuksa není úplně ready a Dostálovi nepřišla loď, ale na MS chtějí medaile

Největší výskyt špičkových rychlostních kanoistů na planetě bude o víkendu v uzbeckém Samarkandu. Na mistrovství světa v neolympijských disciplínách sem míří i jedenáct českých reprezentantů, včetně největších hvězd a zlatých medailistů z olympijských her v Paříži – kanoisty Martina Fuksy a kajakáře Josefa Dostála. Závody můžete sledovat o víkendu v přímých přenosech na ČT sport i ČT sport Plus.

Martin Fuksa se raduje z olympijského triumfu
zdroj: REUTERS autor: Yara Nardi

Dostál na pětisetmetrové trati triumfoval v letech 2017, 2018 a 2022. Loni v Duisburgu však skončil čtvrtý. A velká komplikace jej potkala ještě před startem této disciplíny.

"Singlkajak jsem chtěl samozřejmě vyhrát, ale asi mě bude stát dobré umístění to, že se někde stala chyba a nepřišla mi loď, na které jezdím. Budu muset jet na jiném modelu a to je pak těžké," posteskl si.

Po olympiádě strávil necelý týden v Česku a měl hodně nabitý program. Spánek doháněl až v Samarkandu, kam česká výprava odlétala v neděli. "Už jsem si odpočinul a zregeneroval i hlavu, abych mohl zase myslet na závody," konstatoval úspěšný kajakář.

Kromě tradiční tratě ho v Uzbekistánu čeká také deblový závod mixů se snoubenkou Anežkou Paloudovou. "Vůbec nevím, co od toho očekávat, protože jsme na tom mezinárodně nikdy nejeli," poznamenal Dostál. Paloudová vedle partnerského mixu usedne i do smíšeného čtyřkajaku a pojede také vytrvalostní závod na pět kilometrů.

Fuksa je na neolympijské pětistovce dvojnásobným mistrem světa z let 2015 a 2017. Při posledním startu byl předloni v kanadském Halifaxu bronzový. Bude závodit dva týdny po triumfu v Paříži. Podobně jako Dostál byl v Česku v jednom kole.

"Do toho jsem se snažil nacpat co nejvíc tréninků. Takže jsem trénoval i brzy ráno nebo pozdě večer, na to jsem nebyl zvyklý. Nebylo to jednoduché, ten režim jsem měl posunutý," řekl olympijský vítěz.

Naspal toho výrazně méně než obvykle. "I když nejsem úplně ready jako třeba před olympiádou kvůli nějakému deficitu spánku a tréninku, tak chci podat maximum a poprat se minimálně o jednu ze tří medailí," dodal Fuksa. Dohnat spánkové a tréninkové manko se snažil na místě. V tréninku se potýkal s velkými vlnami, ale věří, že při závodě bude hladina klidnější.

V nominaci na MS je i mistr Evropy do 23 let Adam Rudolf, který zabojuje spolu s Antonínem Hrabalem v závodě deblkanoí na kilometru, a další medailista z mistrovství Evropy do 23 let Jiří Minařík, jenž byl nasazen na dvoustovku kanoistů.

Nominace Česka na MS v rychlostní kanoistice v neolympijských disciplínách:

Muži: Josef Dostál (K1 500 m, K2 mix 500 m), Vilém Kukačka (K4 mix 500 m, K2 1000 m), Martin Sobíšek (K1 200 m), Jakub Zavřel (K4 mix 500 m, K2 1000 m, K1 5000 m), Martin Fuksa (C1 500 m), Antonín Hrabal (C2 1000 m), Jiří Minařík (C1 200 m), Adam Rudolf (C2 1000 m).

Ženy: Adéla Házová (K1 1000 m, K4 mix 500 m), Anežka Paloudová (K4 mix 500 m, K2 mix 500 m, K1 5000 m), Martina Malíková (C1 500 m, C1 1000 m).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články