Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Fuksa na ME bodoval stříbrem na kilometru, čtyřkajaku semifinále nevyšlo

Kanoista Martin Fuksa získal na mistrovství Evropy stříbrnou medaili z kilometrové distance.  Nestačil pouze na světového šampiona, Rumuna Catalina Chirilu. Petr Fuksa byl na trati 200 metrů šestý. V dopoledních semifinálových jízdách neuspěla v Mnichově žádná z českých posádek, do bojů o medaile nepostoupil na pětistovce ani čtyřkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, Josef Dostál, Radek Šlouf. Čeští reprezentanti obsadili osmé místo, na třetí Portugalce ztratili více než sekundu.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Fuksa získal evropské stříbro na kilometrové trati

Devětadvacetiletý Fuksa na kilometru obhajoval triumf z loňského ME v Poznani, po velkém boji ale prohrál s Chirilou. Krátce po polovině trati se český reprezentant dostal do čela, o pět let mladší Rumun se ale dokázal na první místo vrátit a následně se mu podařilo ustát Fuksův finiš.

"Vůbec jsem Rumuna celou dobu neviděl. Ve finiši jsem se snažil ze sebe vytlačit maximum. Věděl jsem, že jsme na tom plus minus stejně. Doufal jsem, že když se podívám v cíli, že tam budu o trošku před ním, ale nebyl jsem. Nedá se nic dělat. Myslím, že jsem předvedl super závod. Jsem fakt spokojený a jsem rád za další medaili," řekl desetinásobný mistr Evropy Fuksa, který získal čtrnáctou evropskou medaili. Chirila po triumfu na MS před dvěma týdny ovládl poprvé i kontinentální šampionát. Fuksa byl v Halifaxu třetí.

Fuksův mladší bratr Petr byl na dvoustovce šestý, za nejrychlejším Litevcem Henrikasem Žustautasem zaostal o 0,858 sekundy. Po vítězství v rozjížďce jel v páté dráze určené favoritům. "Věděl jsem, že ten Litevec, Španěl (Pablo Graňa) a Polák (Oleksii Koliadych), který vyhrál mistrovství světa v Halifaxu, budou fakt rychlí. Popravdě jsem si říkal, že kdybych byl do šestého místa, tak bych byl fakt rád. A byl jsem šestý a jsem zklamaný. Kdybych byl do čtvrtého, tak bych byl rád," hodnotil své vystoupení.

Věděl, kde na trati trvající necelou sekundu ztratil. "Myslím si, že jsem mohl mít lepší start. Ten mě stál čtvrté místo. Od čtvrtého místa to byla desetina," přemítal. Také zaváhal, když se posouval do středu dráhy, protože v rozjížďce dostal napomenutí, že jel příliš u kraje. "Trochu jsem přeřídil a to taky nebylo ono. Myslím si, že tam pár chybiček bylo," dodal čtyřiadvacetiletý kanoista. Od medaile ho dělila půl sekunda.

Alžběta Veverková a Martina Malíková obsadily na pětistovce na deblkanoi deváté místo. Závěr dnešního programu na ME poznamenala nepřízeň počasí. Po závodu kanoistů na 5000 metrů začalo na kanále pršet a další disciplíny byly nejprve odloženy a poté přeloženy na neděli. O den později se na pětikilometrové trati představí i kajakáři Josef Dostál a Eliška Betlachová.

Dopolední program českým posádkám nevyšel

Českým reprezentantům, kterým se nevydařila už rozjížďka, nepomohlo ani prohození míst mezi Havlem a Dostálem. "Včera v rozjížďce ve složení, které jsme primárně trénovali, nejeli špatně, ale ten výkon byl i za našimi očekáváními. Proto jsme se rozhodli udělat změnu v posádce, zkusit variantu, která se na první pohled jevila jako papírově nejideálnější. Bohužel dneska v tom semifinále to bylo ještě horší než ten výkon včerejší," uvedl trenér čtyřkajaku Jan Štěrba.

Elitní česká loď, kterou doplnil novopečený mistr světa na pětistovce Dostál, pomýšlela mnohem výš. "Ambice byly být ve finále A a ideálně se pokusit být v top 5," uvedl Štěrba. Tréninky naznačovaly, že by to mohlo být reálné. "Nicméně náš sport je takový, že se ta realita ukáže až v závodním podání. Ta světová špička je tak široká a velmi vyrovnaná, že se za každou nedokonalost tvrdě platí," doplnil kouč.

Za necelý rok by se čtyřkajak měl na mistrovství světa pokoušet o vyjetí místa na olympijských hrách 2024 v Paříži. "Letos v té lodi bylo hodně změn, získali jsme hodně dat. Máme spoustu důležitých informací pro práci na příští rok. Já pořád v tom týmu vidím potenciál a to klíčové nás čeká ode dneška za jedenáct měsíců," věří Štěrba.

Na stejné trati neuspěl ani ženský čtyřkajak Anežka Paloudová, Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, Štěpánka Sobíšková, který byl pátý. Na dvoustovce poté do finále nepostoupili deblkajakáři Tomáš Sobíšek, Jakub Brabec, kajakářka Eliška Betlachová, kajakář Martin Sobíšek ani kanoistka Denisa Řáhová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články