Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Fuksa a spol. už jsou v Kanadě. Po aklimatizaci je čeká MS

Kanadský Halifax bude v následujících dnech dějištěm MS v rychlostní kanoistice. Hlavní českou nadějí bude Martin Fuksa, o medaile však závodit bude také Josef Dostál a silný čtyřkajak a deblkajak na olympijské pětistovce. Přímé přenosy sledujte o víkendu na ČT sport Plus.

Fuksa v této sezoně nejezdí s bratrem Petrem na deblu a v květnu ovládl v Račicích i v Poznani závody Světového poháru na 500 i 1000 metrů. Před odletem do zámoří koncem minulého týdne absolvoval pětistovku na republikovém šampionátu.

"Chtěl jsem si zase vyzkoušet závodní tempo a snažil se vydat, aby to byl kvalitní závod. Forma se stupňuje. Doufám, že se mi to v Kanadě povede a nějakou medaili si domů přivezu. Samozřejmě bych chtěl vyhrát, to si přeje snad každý závodník na světě. Ale věřím, že když budu mít z jízd dobrý pocit, tak můžu stát na stupních hodně vysoko," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa se připravuje na MS na domácím šampionátu

Většina české výpravy odletěla do Kanady v pondělí, kajakář Dostál je v dějišti šampionátu už od minulého týdne. "Trošku jsem se bál časového posunu a ukazuje se, že oprávněně. Proto jsem se rozhodl přiletět na mistrovství světa s předstihem a poslední dolaďovací tréninky jsme nechali až přímo na místo," řekl čtyřnásobný olympijský medailista, který těsně před MS vyměnil trenéra.

Pochvaloval si, že v Kanadě se mu jezdí dobře. "V tréninku se mi daří jet rychlé časy a jsem z toho nadšený. Dalším plusem je to, že nejsem tolik nervózní jako třeba před olympiádou, přistupuju k tomu s větším nadhledem a vypadá, že i to by mohla být cesta k dobrému výsledku," přál si Dostál.

V Halifaxu bude závodit na singlu na pětistovce a kilometru. Na deblkajaku se na nově olympijskou pětistovku nominovali Jakub Špicar a Daniel Havel, kteří budou společně s Radkem Šloufem a Jakubem Zavřelem startovat také v elitním čtyřkajaku.

Také na tyto lodě spoléhá reprezentační trenér Pavel Hottmar. "Tradičně můžeme očekávat top výkony od Josefa Dostála a Martina Fuksy, také na olympijském čtyřkajaku a deblkajaku máme opravdu špičkové závodníky. Ve většině ostatních disciplín nás reprezentují sportovci ve věku 21 až 24 let, kteří se zlepšují a jejichž top výkony přijdou teprve v dalších letech," uvedl.

Letošní mistrovství světa rovněž naznačí šance pro to příští v Duisburgu, které už bude olympijskou kvalifikací na Paříž 2024. O co nejlepší výsledek se budou snažit také Antonín Hrabal a Jiří Zalubil na deblkanoi. "Určitě bychom se rádi na obou tratích dostali do velkého finále, to by bylo naprosto skvělé," uvedl Hrabal. Jejich hlavním cílem je ale mistrovství Evropy a světa do 23 let.

Do této kategorie posledním rokem spadá také kajakářka Anežka Paloudová. "Na závody v Kanadě se moc těším. Je to seniorský šampionát, pětistovku startuju vedle (olympijské vítězky) Lisy Carringtonové, tak doufám, že se zvládnu soustředit na svůj závod a nebudu pokukovat na stranu," usmívala se vicemistryně světa do 23 let.

Nominace ČR na MS v rychlostní kanoistice:

Muži: C1 500 a 1000 m: Martin Fuksa, K1 500 a 1000 m: Josef Dostál, C1 200 m: Petr Fuksa, K4 500 m: Jakub Špicar, Radek Šlouf, Jakub Zavřel, Daniel Havel, K2 500 m: Špicar, Havel, C2 500 a 1000 m: Antonín Hrabal, Jiří Zalubil, K1 200 m: Martin Sobíšek, K2 1000 m: Vilém Kukačka, Jan Vorel.

Ženy: K1 500 a 1000 m: Anežka Paloudová, K4 500: Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, Štěpánka Sobíšková, Adéla Házová, K2 500 m: Zárubová, Betlachová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články