Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Finále pojedeme od začátku do konce naplno, vyhlíží olympijskou místenku bratři Fuksovi

Vysněný postup do finále chtějí podpořit umístěním do osmého místa, aby se kvalifikovali na Hry do Tokia. Povedený finiš pomohl Martinovi a Petrovi Fuksovi k posunu do bojů o medaile v závodě deblkanoistů na kilometr na mistrovství světa v maďarském Szegedu. Přímý přenos sobotních závodů v rychlostní kanoistice sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 11:30.

Martin a Petr Fuksovi
zdroj: ČTK autor: Český svaz kanoistů/Žehanová Barbora

V klíčovém semifinálovém souboji s Italy Češi dlouho těsně zaostávali, až posledních 250 metrů patřilo jim. Po 750 metrech se pokusil Martin Fuksa zavelet k nástupu. "Já tak nějak zkusil udělat nějaký zvuk jako 'hueee' na 250 do konce. Nevím, jestli jsi to slyšel," obrátil se při rozhovoru na bratra. "Neslyšel," odvětil Petr.

Tak se zkušenější z bratrské dvojice sám rozhodl přidat. "Hopnul jsem si sám pro sebe, zabral jsem a Péťa to musel trochu cítit. Když stahujete lodě před sebou, je to fakt dobrý pocit. Už vím, jaký má Brendel pocit, když mě dojíždí. A já jen myslel na ty Italy, říkal jsem si, že je musíme dát," vyprávěl.

Právě v koncovkách závodů Sebastian Brendel obvykle rozhoduje o svých výhrách nad českým reprezentantem na velkých akcích.

V závěrečném souboji věřil Martin Fuksa v úspěch. "Doufal jsem, že tam brácha něco na ten finiš má. A měl. Jak jsem viděl, že je dotahujeme, tak jsem měl hroznou sílu a věděl, že to přijde. Já už to nechal na něm a jen jsem to šolíchal," vykládal šestadvacetiletý Martin.

A jeho o pět let mladší bratr opravdu cítil energii na zrychlení. "Věděl jsem, že tam něco mám. Když jsme dotahovali Rusy, tak mě to nakoplo ještě víc a mohli jsme jet rychleji," doplnil.

Bratři Fuksové ale ještě nemají hotovo. Potřebují v devítičlenném finále skončit do osmé pozice, aby získali olympijské místo. A v semifinále měli z postoupivších lodí pomalejší čas než oni jen Ukrajinci. "Pro nás je už tohle hrozně dobrý krok a finále pojedeme jako v semifinále. Od začátku do konce naplno a uvidíme, na co to bude stačit," řekl Martin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články