Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dostál vyhrál na mistrovství světa rozjížďku, bratři Fuksovi postoupili ze 3. místa

Kajakář Josef Dostál si na mistrovství světa v Szegedu podmanil rozjížďku závodu na 1000 metrů a v pátek odpoledne ho čeká semifinále. Do semifinále deblkanoí postoupili na kilometru bratři Martin a Petr Fuksovi, kteří skončili třetí. Druhou příčkou se blýskl čtyřkajak Jakub Špicar, Lukáš Nepraš, Daniel Havel, Jakub Zavřel v úvodní rozjížďce na 500 metrů a místenku ve finále neolympijské pětistovky si zajistila deblkanoe Filip Dvořák, Tomáš Janda.

Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Mistr světa z roku 2014 Dostál vyrazil svižně a od začátku se usadil v čele. V závěru kontroloval první pozici, nefinišoval.

Naplno v závěru rozjížďky nejeli ani Fuksovi, kteří se chtějí na kilometru kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu 2020. Na čínskou a kubánskou posádku nestačili a naopak před ostatními měli velký náskok. Do semifinále postupovalo šest deblkanoí.

Povedený vstup do šampionátu měl i elitní český čtyřkajak na olympijské pětistovce. V rozjížďce nestačil jen na favorizované Němce, za nimiž zaostal o 66 setin. Pro čtyřkajak je MS jedinou šancí zajistit Česku místo na Hrách v Tokiu. Postupovat bude deset lodí, ale vzhledem k nutnému zastoupení čtyř kontinentů to bude zřejmě jen sedm evropských. Semifinále, které je pro postup na OH klíčové, je na programu až v sobotu.

Na olympijské dvoustovce těsně postoupila z rozjížďky kanoistka Jana Ježová. Obsadila šestou příčku, což byla poslední pozice zaručující účast v semifinále. Jinak by musela spoléhat na čas. Výrazně se neprosadila ani na deblu s Lenkou Jandovou, kde pomýšlí na OH. V rozjížďce porazily jen jednu loď, ale i sedmá příčka jim na semifinále stačila. Stejně dopadl ženský čtyřkajak Štěpánka Sobíšková, Anna Kožíšková, Eliška Betlachová, Anežka Paloudová.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál vyhrál rozjížďku, Fuksovi postoupili ze 3. místa

Z českých zástupců v semifinále neolympijských disciplín uspěli jen Dvořák s Jandou, kteří účast ve finále vybojovali v závěrečných metrech. Dlouho se pohybovali na nepostupové čtvrté pozici, ale ve finiši o 37 setin předstihli běloruskou posádku.

Na finále pětistovky naopak nedosáhl Jan Štěrba, který se letos nedostal do elitního českého čtyřkajaku. Při prvním individuálním startu na MS obsadil osmatřicetiletý reprezentant v semifinále čtvrté místo. Finále A mu uteklo o jednu příčku, ale o více než sekundu.

Dvořák před semifinále na deblkanoi dopoledne ze třetího místa jasně postoupil do semifinále neolympijské pětistovky. Deblkajak Jan Vorel, Vilém Kukačka na neolympijské distanci 500 metrů skončil v rozjížďce pátý, což rovněž stačilo na semifinále.

Čeští reprezentanti zasáhnou ještě do tří rozjížděk v olympijských disciplínách a do rozjížďky čtyřkanoí na neolympijské pětistovce.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články