Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Dostál se v Račicích představí na deblkajaku, se Šloufem pojedou na pětistovce

Josef Dostál se za týden v Račicích představí pouze na deblkajaku na nové olympijské pětistovce. S Radkem Šloufem se chtějí i po změně distance dostat na mistrovství světa do kanadského Halifaxu. V létě by chtěli absolvovat i evropský šampionát v Mnichově.

Josef Dostál
zdroj: REUTERS

Do Račic se vrcholná světová akce vrací po pěti letech, v roce 2017 zde bylo mistrovství světa. "Já budu startovat pouze na deblkajaku s Radkem na 500 metrů. Je to z toho důvodu, že se ještě necítím fit a nemám natrénováno. Chtěl bych vyzkoušet, jak jsme na nové trati na tom oproti mezinárodní konkurenci. Je to jedna z cest, jak se nominovat na mistrovství světa, kam bych se s Radkem rád dostal," řekl Dostál, jehož výkony na úvodních domácích nominačních závodech poznamenala chřipka prodělaná po soustředění v USA.

I kvůli tomu prohrál v závodu na 500 metrů s Jakubem Špicarem. "To se stalo poprvé za nějakých jedenáct let, kdy mě doma někdo na pětistovce porazil," poznamenal Dostál, který nakonec ustoupil od původního plánu o pokus o návrat do čtyřkajaku.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál se v Račicích představí na deblkajaku

"V testování jsem byl, vyzkoušeli jsme nějaké posádky. Na základě nedávné minulosti jsme se rozhodli, že se budu soustředit na deblkajak. Bylo by to adekvátní posouzení, jestli v té lodi jsem schopen pomoct, nebo ne," vysvětlil. Jeho parťák z bronzové olympijské lodi Šlouf tuto volbu ocenil. "Hodně pro mě znamená, že ten debl tak upřednostnil," řekl kajakář, který v Račicích usedne i do čtyřkajaku.

Na singl se chce Dostál vrátit týden po Račicích na Světovém poháru v Poznani, kde by ho měl čekat kilometr. Pro světový šampionát plánuje pětistovku jednotlivců i v deblkajaku. Ale není přesně specifikované, jak se mohou do reprezentace pro vrchol sezony dostat. "Je hrozně důležité, proti jakým lodím pojedeme, jaký bude odstup na vítěze, pokud to nebudeme my. My musíme usilovat o co nejlepší výkon, o co nejlepší výsledek a pak uvidíme, jestli to bude stačit," přiblížil jeho parťák Šlouf.

Oba plánují vedle mistrovství světa závodit i na ME v Mnichově, ačkoliv oba šampionáty dělí jen devět dní. "V Halifaxu je časový posun pět hodin. Myslím, že si snad biorytmus zvykne a budeme schopni nastoupit na mistrovství Evropy v Mnichově v plné formě. Nebo v té formě, jako budeme v Kanadě," přemítal Dostál.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články