Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Dostál na úvod MS ovládl rozjížďku na 500 metrů, Fuksa ani čtyřkajak do finále přímo nepostoupili

Kajakář Josef Dostál začal mistrovství světa suverénně. Rozjížďku na 500 metrů s přehledem vyhrál. Na přímý postup do finále pětistovky nedosáhl kanoista Martin Fuksa, který v této sezoně ovládl všechny závody Světového poháru. Těsně za přímým postupem byli na šampionátu v Kanadě také čtyřkajak Jakub Špicar, Radek Šlouf, Jakub Zavřel a Daniel Havel na pětistovce a kanoista Petr Fuksa na dvoustovce.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál na MS jasně vyhrál rozjížďku na 500 m

Ani čtyřnásobný mistr světa Dostál ještě nemá finále pětistovky jisté, protože tam se z rozjížďky přímo do medailových bojů postoupit nedalo. Svou jízdu český reprezentant ovládl a v závěru si kontroloval pozici. Na trati, ze které má dva světové tituly, porazil o více než sekundu Portugalce Fernanda Pimentu.

Po delším čekání na závody byl Dostál nervózní. "Když jsem se vzpamatovával z jet lagu, tak se mi nejezdilo úplně dobře. Včera to bylo trošku lepší a dneska jsem moc nevěděl, jak to bude probíhat. S trenérem Pavlem Davídkem jsme se domluvili na tom, že pojedu trochu rychleji začátek a pak si přejdu hezky do ekonomického tempa, což se povedlo. Byl jsem hezky vepředu," pochvaloval si kajakář.

Martin Fuksa: Nemůžu být furt jenom první

Silně obsazenou rozjížďku měl Martin Fuksa. V boji o jediné přímo postupové místo čelil Rumunovi Catalinu Chirilovi, který na SP v Račicích i Poznani skončil na stupních vítězů, a vicemistru světa z roku 2019 Angelu Kodinovovi. Ve vyrovnané vedoucí trojici měl navrch Chirila. Když Fuksa v závěru zjistil, že už první místo nezíská, poslední metry vypustil a projel cílem třetí. "Takový je prostě život, nemůžu být furt jenom první," poznamenal.

O účast v bojích o medaile bude muset usilovat v pátečním semifinále. "My jsme zvyklí jezdit semifinále. To, že mohl první postoupit, to je plus. Mně se to bohužel nepovedlo, ale to se nedá nic dělat. Máme natrénováno tolik, že i když pojedu tohle semifinále, tak se vůbec nic neděje Jen doufám, že můj fyzický pocit bude den ode dne lepší a lepší," doplnil majitel deseti medailí z MS.

Čtyřkajak má rezervy

Elitní český čtyřkajak navazuje na bronzovou medaili z loňského mistrovství světa, kterou získala téměř totožná posádka. Pouze Jana Vorla pro letošek nahradil Jakub Zavřel. Za jediným postupovým místem hned po startu ostře vyrazili Poláci. Češti reprezentanti je v závěrečné dvoustovce mohutně stahovali, ale zůstali o 35 setin za nimi.

O finálovou účast tak budou muset bojovat v pátečním semifinále. Uznali, že v rozjížďce nepředvedli optimální výkon. "Byly tam chyby, úplně jsme se v závodě nesrovnali. Asi to byla taková první nervózní jízda. Já osobně jsem ještě trochu unavený po cestě. Ale ještě máme čas na to se srovnat, postoupit v semifinále, a pak se bude rozhodovat ve finále," uvedl Havel. "Chtěli jsme postoupit rovnou, ale při tom, jaké pocity jsme měli v jízdě, tak je dobře, že pojedeme to semifinále. Je škoda, že neušetříme síly, ale máme šanci se v tom srovnat," dodal Šlouf.

V pátek čeká semifinále také Petra Fuksu, který na sprinterské distanci dojel ve své rozjížďce čtvrtý. Od třetí příčky zajišťující finálovou účast ho dělilo 44 setin.

Daleko za přímým postupem byl ženský čtyřkajak na 500 metrů Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, Štěpánka Sobíšková, Adéla Házová. Dojely šesté s více než dvousekundovou ztrátou na třetí Maďarky. V boji o jediné postupové místo neměla na pětistovce šanci ani deblkanoe Antonín Hrabal, Jiří Zalubil. Byla třetí daleko za jasně nejrychlejšími Italy.

Druhá skončila ve své rozjížďce na 500 metrů kajakářka Anežka Paloudová, která podlehla jen novozélandské hvězdě Lise Carringtonové. Za pětinásobnou olympijskou vítězkou a desetinásobnou mistryní světa zaostala o 1,34 sekundy a pojede semifinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články