Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dostál i Fuksa na světovém šampionátu pojedou obě finále

Josef Dostál i Martin Fuksa postoupili na mistrovství světa do finále pětistovky i kilometru. Finále pojede na 500 m také čtyřkajak ve složení Jakub Špicar, Radek Šlouf, Jakub Zavřel a Daniel Havel. Na dvoustovce si ho zajistil i kanoista Petr Fuksa.

Čtyřnásobný mistr světa Dostál musel absolvovat dvě semifinálové jízdy, protože kajakáři na 500 a 1000 metrů neměli šanci postoupit z rozjížděk přímo do finále. Na pětistovce po výhře v rozjížďce jel semifinále rozvážněji. V polovině byl těsně čtvrtý, ale pak se posunul dopředu a v závěru kontroloval postupovou třetí pozici. "Je pravda, že jsem v prvním semíčku hodně šetřil síly, protože jsem věděl, že ten kilák bude dlouhý, bude bolet," řekl.

Také v semifinále kilometru měl rovněž pomalejší start. V polovině trati byl sice na postupové třetí pozici, ale daleko za vedoucím Maďarem Bálintem Kopaszem, olympijským vítězem z Tokia. Pak ale český reprezentant začal zrychlovat a cílem projel více než o dvě sekundy první. "Překvapilo mě, jak ostatní soupeři tuhli. Líbilo se mi to, nemusel jsem jet úplně naplno, ale trošku mě to štíplo. Muselo to štípnout, aby zítra mé tělo mělo pořádně síly," uvedl Dostál. Nyní své úsilí bude směřovat k finále na 500 metrů, které v sobotu pojede jako první. "Hrozně na tu pětistovku těším. Budu se snažit jet pořádný bomby," plánoval dvojnásobný mistr světa z této disciplíny.

Martin Fuksa na pětistovce napravil zaváhání z rozjížďky a semifinále ovládl. Postoupil z prvního místa s více než sekundovým náskokem na Itala Carla Tacchiniho, který ho zaskočil v rozjížďce na 1000 metrů. "Bylo to dobré, každá výhra dodá povzbuzení a energii. Jsem rád, že se mi to povedlo. Chtěl jsem tomu Italovi, který mě včera porazil, ukázat, že to byla velká náhoda a už se to víckrát nestane. To se mi podařilo, takže super," uvedl. O několik desítek minut později postoupil mezi nejlepší i na dvojnásobné trati.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál i Fuksa jsou na MS v obou finále

V semifinále se král letošního Světového poháru utkal mimo jiné s olympijským vítězem z Tokia Isaquiasem Queirozem. Brazilský kanoista se hned po startu ujal vedení, zatímco jeho český rival byl tři čtvrtiny tratě na nepostupových pozicích. Stále se ale držel v kontaktu s potřebnou třetí příčkou a v posledních 250 metrech se posunul na druhé místo.

Výhrou v semifinále se blýskl elitní český čtyřkajak, který se do čela posunul silným závěrem. "Jízda se nám povedla určitě víc než rozjížďka. Určitě můžeme ještě nějaké malé chybičky vyladit. Měli jsme tam sto metrů uprostřed trati, kdy jsme se úplně nesešli, ale pak jsme se zas chytili do závěru," uvedl Havel.

Mladší ze sourozenců Fuksových hned na úvod dnešního programu uhájil postupové třetí místo v těsném souboji vedoucí čtveřice, která se vměstnala do 20 setin sekundy. Paloudová nejdříve nedosáhla na postup na pětistovce, ale pak si vedla výborně na dvojnásobné distanci. Semifinále vyhrála a přidala se k závodnicím, které postoupily do boje o medaile přímo. Stejný průběh dnešního programu měli Hrabal se Zalubilem, kteří nepostoupili na olympijské pětistovce a pak uspěli na kilometru. Stačilo jim porazit dvě lodě, což zvládli na třetím místě o sedm setin před čtvrtými Ukrajinci.

Daleko od finále pětistovky byl čtyřkajak Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, Štěpánka Sobíšková, Adéla Házová. V kajakářských závodech na 200 metrů nepostoupili ani Eliška Betlachová a Martin Sobíšek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články