Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dostál doufá, že na pětistovce v Račicích udrží neporazitelnost

Račice - Kajakář Josef Dostál doufá, že na trati 500 metrů udrží i na mistrovství světa letošní neporazitelnost. Vítězné semifinále kontroloval a v závěru se rozhlížel po tribunách. Je rád, že v nedělním finále pojede uprostřed a bude mít přehled o soupeřích. Už dnes ho nicméně čeká finále na 1000 metrů, kde bude obhajovat stříbro z MS 2015. Druhý na této trati skončil i loni na olympiádě. Přenosy z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz, dopolední program startuje v 10:15.

Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Do loňska Dostál kombinoval kilometr se čtyřkajakem, letos se účasti ve velké posádce vzdal a místo toho závodí na neolympijské pětistovce. V této disciplíně vyhrál oba podniky Světového poháru, do kterých nastoupil. "Ještě jsem letos pětistovku žádnou neprohrál, takže doufám, že to dopadne i teď," řekl po postupu do finále MS.

Ve srovnání s kilometrem je podle něj pětistovka úplně jiná trať. "Ono to sice zní, že to není úplně rozdíl, ale ta pětistovka se dá rubat úplně naplno. Kilák, to člověk musí mít v palici srovnaný. Já jsem takovej blázen, magor, že mi jde líp ta pětistovka," popisoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál bezpečně postoupil do finále MS i na pětistovce

Je rád, že si vítězným semifinále zajistil prostřední dráhu. V závodě na 500 metrů to považuje za možná ještě důležitější než na kilometru. "Pak je to pro mě jednodušší, protože mám ty největší soupeře hned vedle sebe. A pak když to vypálím a oni mi budou dávat kousíček, tak já se jich budu snažit držet a vím, že mám silnější finiše než ostatní," vysvětlil.

Zatím si z kombinace dvou individuálních tratí připadá stejně unavený, jako když závodil na čtyřkajaku. "Uvidíme večer, jestli nepadnu v osm do postele, snad ne," doplnil.

S trenérem Karlem Leštinou mají prý dlouhodobě danou taktiku bez ohledu na to, o jakou trať se jedná. "Trenér říká: 'Na startu jim ujeď, pak si drž loď náskok, v půlce to zvedni, a když povedeš o loď a půl, v posledních bójkách zamávej fanouškům.' Tak uvidíme," uvedl s úsměvem Dostál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články