Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Do Račic se po pěti letech vracejí elitní rychlostní kanoisté včetně Dostála s Fuksou

V Račicích začíná Světový pohár v rychlostní kanoistice. Na startu bude více než pět set závodníků ze 49 zemí. Domácí česká výprava posílá do boje jedenáct žen a dvaadvacet mužů, kteří obsadí bezmála čtyři desítky lodí. Scházet mimo jiné nebudou olympijští medailisté z Tokia Josef Dostál a Radek Šlouf, dvojnásobný mistr světa Martin Fuksa nebo vicemistryně světa do 23 let Anežka Paloudová. Přímé přenosy sledujte v sobotu od 11:00 na ČT3, v neděli od 11:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Kajakář Josef Dostál na olympijských hrách v Tokiu
zdroj: REUTERS

"Jsem rád, že naši klíčoví závodníci už jsou zotavení z jarních chřipek a nic je neomezuje v tréninku a závodění. Světové poháry jsou každoročně takové zahřívací mezinárodní soutěže, i když s vysokou konkurencí. Po dlouhém přípravném období týmy prověřují, jakou cestou se vydat k vrcholům sezony, kterými jsou mistrovství světa a Evropy. Porovnání výkonnosti nastíní možnosti v jednotlivých disciplínách, což všechny moc zajímá, i protože do kvalifikace na olympijské hry v Paříži zbývá už jen rok," uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Čtyřnásobný olympijský medailista Dostál vstoupí do mezinárodní sezony jen se Šloufem na deblkajaku, protože má po jarní chřipce tréninkové manko a necítí se být dostatečně připraven na individuální starty. Místo kilometru, na němž získali olympijský bronz, tentokrát pojedou pětistovku, protože to je trať pro olympijské hry v Paříži. Vedle mezinárodní konkurence se poměří i s druhým silným českým deblkajakem Jakub Špicar - Daniel Havel, který kvůli nemoci zadáka Havla chyběl na domácích nominačních závodech.

Tam nestartoval ani kanoista Martin Fuksa, který je ale už fit a chystá se závodit na pětistovce i kilometru. V této sezoně neusedne do deblkánoe s mladším bratrem Petrem, jenž ovládl domácí nominaci. Díky tomu se poprvé představí ve Světovém poháru v závodech na singlkánoi, protože každá země může na rozdíl od mistrovství světa nasadit dvě lodě. Petr Fuksa pojede rovněž závody na 500 i 1000 metrů.

Do Račic se chystají všichni elitní světoví singlkanoisté. Na kilometru bude závodit všech šest nejlepších aktérů z olympijských her. Fuksa, který byl v Tokiu pátý, se tak znovu utká například s olympijským šampionem Isaquiasem dos Santosem z Brazílie.

Na olympijské pětistovce čtyřkajaků se očekává další souboj Němců a Španělů, kteří obsadili první dvě pozice v Tokiu. Olympijští šampioni Němci museli udělat jednu změnu a specialista na kilometr Jacob Schopf nahradil Ronalda Rauheho, který ukončil kariéru. Španělé nastoupí ve stejném složení jako na olympijských hrách. Česko pro úvodní Světový pohár nasadí na pětistovce dva čtyřkajaky, přičemž elitní posádka bude ve složení Špicar - Šlouf - Jakub Zavřel - Havel.

Třídenní akce začíná dnešními rozjížďkami a semifinále. Hlavní, dvouhodinový finálový blok je na programu v sobotu a v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články