Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Devátá dráha nám pomohla, shodli se bronzoví kajakáři Špicar s Havlem

Račice Nepříliš vydařené semifinále závodu na 1000 metrů, ze kterého postoupili až z posledního možného třetího místa, mělo pro český deblkajak ve složení Jakub Špicar Daniel Havel bronzovou tečku. Ve finále je totiž poslalo až do deváté dráhy, z níž nenápadně útočili daleko od největších favoritů a nakonec oslavili zisk cenného kovu.

Jakub Špicar a Daniel Havel se radují z bronzu na MS
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Kdybychom jeli vedle Němců nebo Srbů, tak by to nedopadlo. Asi by nás psychicky lámalo, kdyby nám poodjeli. Tím, že jsme byli na straně, tak jsme je tolik nevnímali a mohli si jet podle sebe," hodnotil Havel, se kterým sborově souhlasil i Špicar. "Byli jsme tam dost odstrčení od celého pole a mohli jet svůj závod. Sice jsme byli daleko od tribuny, ale tu podporu jsme cítili," dodal.

Zásadní byl nicméně i fakt, že české dvojici závod sedl mnohem lépe než v semifinále. "Tohle byla úplně jiná jízda, úplně jiná liga. Jsem rád, že nám to vyšlo. Ve čtvrtek jsme to odjeli tak nějak z povinnosti, hodně jsme si to proboleli. Ve finále to byla úplně jiná káva," pochvaloval si viditelně spokojený Havel.

Bronzové duo tvoří společně s Radkem Šloufem a Janem Štěrbou elitní český čtyřkajak, který v Račicích závodí na nově olympijské pětistovce. Do deblkajaků se posádka rozdělovala na jaře. Špicar s Havlem si společnou loď vyzkoušeli na soustředění v Americe. "Tam jsme zjistili, že by nám to mohlo jít, jezdilo se nám dobře. Na jaře jsme vyhráli nominaci na kilák, v Szegedu naši kilákovou výkonnost potvrdili a kluci si vzali pětistovku," vyprávěl Špicar.

Stejně jako ve čtyřkajaku je na háčku. Havel, jenž ve větší posádce sedí na druhé pozici, si na deblkajaku užívá roli zadáka. "Je to pro mě změna a takové nakopnutí. Je to něco jiného. Kuba výborně zvládá závody hlavou a jde mu to tam. Já to můžu kopírovat, nemusím přemýšlet," zakončil s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články