Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi zakončili evropský šampionát ve vodním slalomu bronzovou nedělí

Bronzovou neděli prožili čeští reprezentanti na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze-Troji. K šesti sobotním kovům přidali tři další bronzové medaile. Tomáš Rak si pro ni dojel na singlkanoi a poté další dvě třetí místa obsadili v hlídkách kajakářky Kateřina Kudějová, Barbora Valíková a Veronika Vojtová i kanoisté zásluhou tria Rak, Lukáš Rohan a Vítězslav Gebas. Česká výprava tak byla s devíti medailemi nejúspěšnější zemí šampionátu. 

Tomáš Rak
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Rak ukázal formu už druhým místem v dopoledním semifinále a ve finále vybojoval životní úspěch. Díky čisté jízdě se dostal na třetí pozici, z níž ho nesesadil ani poslední kanoista na trati, favorizovaný David Florence z Británie. Před Rakem skončili jiní dva Britové Ryan Westley a Adam Burgess. Westley zvítězil s náskokem 1,57 sekundy, Rak na něj ztratil 2,11 sekundy. Rohanovi na pátém místě unikla medaile o více než sekundu. 

Devětadvacetiletý Rak získal první individuální medaili v seniorské kategorii. "O to chutná možná líp. Já nevím, jak by to chutnalo dřív, ale asi dobrý," řekl novinářům, když už se mu cenný kov houpal na krku. Vlastně zažil vůbec první velké finále kariéry. "Nějaké nervy velké nebyly. Těšil jsem se, snažil jsem se zkoncentrovat a udělat to, co umím," popsal pocity před startem boje o medaile.

Pro druhý kontinentální titul v kariéře si po čtyřech letech dojela Němka Ricarda Funková, nejlepší kajakářka minulých dvou sezon Světového poháru. Stříbro získala obhájkyně zlata Corinna Kuhnleová z Rakouska, jež na vítězku ztratila 1,36 sekundy. Třetí skončila s téměř dvousekundovým odstupem Britka Fiona Pennieová.

Mistryně světa z roku 2015 Kudějová zajela stejně jako sedm dalších finalistek jízdu bez jediného šťouchu, byla však o 5,20 sekundy pomalejší než Funková. Už po semifinálové jízdě cítila, že má vytuhlé ruce. A ve finále jí scházela potřebná síla. Po této stránce za soupeřkami zaostává. "Ta síla mi chybí, ta mi právě hodně chybí," uznala. Posilovnu ale nemá moc v oblibě. "Hlavně si ani nejsem jistá, jestli mi to pomáhá. Když máte větší svaly, tak jste těžší. Ale asi budu muset začít chodit určitě víc do té posilovny," přemítala Kudějová. Může se tomu začít věnovat až v tréninkovém bloku před světovým šampionátem, teď ji čekají závody Světového poháru.

Valíková při debutu na velké akci absolvovala finále na riziko a čtyři trestné sekundy ji s odstupem 8,73 poslaly na poslední, desátou pozici.

Další dvě medaile přidali čeští slalomáři na závěr programu v závodech hlídek. Kajakářky i kanoisté díky čistým jízdám vybojovali bronz. Celkem domácí výprava v Praze získala pět individuálních medailí a čtyři cenné kovy z hlídek.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze

Muži - C1: 1. Westley 95,48 (0 trest. sekund), 2. Burgess (oba Brit.) -1,57 (0), 3. Rak -2,11 (0), ...5. L. Rohan -3,30 (0), v semifinále 13. Gebas (všichni ČR).
3xC1: 1. Francie (Gargaut Chanut, Tillard, Joly) 110,04 (0), 2. Slovensko -0,95 (2), 3. Česko (Gebas, Rohan, Rak) -1,54 (0).

Ženy - K1: 1. Funková (Něm.) 100,96 (0), 2. Kuhnleová (Rak.) -1,36 (0), 3. Pennieová (Brit.) -1,95 (0), ...7. Kudějová -5,20 (0), 10. Valíková -8,73 (4), v semifinále 19. Vojtová (všechny ČR).
3xK1: 1. Německo (Funková, Schornbergová, Fritscheová) 118,26 (2), 2. Rakousko -2,55 (4), 3. Česko (Kudějová, Valíková, Vojtová) -2,94 (0).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články