Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Závod nad závody. Sáblíková a olympiáda? Stresující, jako bych tam jela poprvé

Do závodu s velkým Z zbývají čtyři měsíce. Dlouhá doba? Anebo třetina roku uteče jako voda? Martina Sáblíková načíná v německém Inzellu přípravu na ledě a zatím na olympijské hry tolik nemyslí. Jsou to pro ni vždycky stresující okamžiky, ale teď se soustřeďuje na nejbližší závody Světového poháru, které budou důležité pro kvalifikaci. Trojnásobná olympijská šampionka myslí i na své reprezentační kolegy.

Martina Sáblíková v čele reprezentačního hloučku
zdroj: ČTK/Sport Invest

První osahání ledu a hned skvělé časy. Ač mírně opožděn, start do finální přípravy vyšel na jedničku. Olympijské hry Sáblíková ještě neřeší, ale o události číslo jedna v sezoně pochyb není.

"Pro mě je to stresující, jako bych tam jela poprvé. Je to závod, nad který nic není. Splnění sportovního snu," popsala dojmy z olympijského dění.

V každém ze závodů patří mezi hlavní favoritky a kolem sebe sleduje nepříjemný a nutný mumraj. "Je to pro mě hodně těžké. Před závodem jsem hodně nervózní a nepříjemná. Jak jsem nervózní, tak se mi těžko ovládá. Ale lidé, kteří jsou kolem mě, to vědí," přiblížila.

Bolest kolene odezněla

Sáblíková měla v létě problémy s kolenem, s přetíženými úpony. Po odpočinku se její stav zlepšil. Stoprocentní sice není, ale rodačka z Nového Města na Moravě je v klidu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková vyhlíží první závody: Budu nervózní, jak se bude dařit mým kolegům

"Koleno mě přestalo bolet někdy v srpnu, takže jsem nevěděla, jestli upravování tréninku nebude mít dopad na přípravu na ledě. Zatím, alespoň na delších tratích, to vypadá, že bude všechno v pořádku. Uvidíme při sprintech," prohlásila.

Do přípravy zahrnuli s trenérem Petrem Novákem nejrůznější stabilizační cviky, masáže, saunu, vířivku. "Přijde mi to tělo jinak zpevněné, přestala jsem mít problémy se zády, i když teď mě trápí hýžďový sval. Věřím, že to je jen kvůli tomu, že jsme přešli na led a zvládat ty zatáčky v 45kilometrové rychlosti je trochu něco jiného než jízda na kolečkových bruslích," uvedla Sáblíková.

Forma hned na úvod sezony

Při prvních kontrolních závodech si ověřila, že pauza se na její výkonnosti na začátku sezony neprojevila. Na trojce zajela čas 4:01,80, což je momentálně nejlepší světový výkon. "Pro mě to bylo nad očekávání. Po týdnu, co jsem byla na ledě. Nejezdilo se mi před závody dobře, měla jsem strach. Dávala jsem si malé cíle. Nakonec to dopadlo absolutně super, jelo se mi celkem v pohodě až na poslední dvě kola," řekla Sáblíková.

"Trojka mě osobně překvapila. Docela dobrá byla i pětistovka, až na první stovku, která byla horší než jindy. Ale startovala jsem sama. Patnáctistovka 1:57,2 byla také dobrá na začátek," dodala.

Prostředí napěchované rychlobruslaři

Prostředí v Inzellu si pochvaluje. Zná to tam jako svoje brusle. "Tady jsou pro všechny super podmínky. Hala je super, vysoko položená, je tu rychlý led," popsala. Trochu skličující může být velký provoz na trati. Občas se na oválu pohybuje až stovka lidí. "Je to někdy těžké, ale zatím žádný problém naštěstí nebyl," ujistila.

Hustý provoz znamená i to být v hledáčku konkurence. Vedle Sáblíkové jezdí většina evropské špičky, včetně Nizozemek. "Hlídají se všichni navzájem. Na ledě se míjíme na potkávání. Je to psychicky náročné," zdůraznila.

Důležité budou následující čtyři závody Světového poháru, z toho dva na americkém kontinentu, na oválech ve vyšších nadmořských výškách, kde se zajíždějí rychlé časy. Cílem je jasná a bezproblémová olympijská kvalifikace. Problém pro Sáblíkovou, pokud bude fit, by neměl být žádný. Ale přesto není šampionka úplně v klidu. "Budu nervózní i z toho, jak se bude dařit mým kolegům. Přála bych si, aby se jich tam dostalo co nejvíc," řekla.

Sáblíková uvažuje i o návratu k cyklistice

Nejen útok na čtvrtou zlatou medaili šustí v hlavě Sáblíkové. V příštím roce se zřejmě vrátí i k cyklistice. Mistrovství světa 2018 se totiž uskuteční v Innsbrucku a rakouští organizátoři chystají pro závodníky náročné kopcovité tratě. A ty Sáblíkové sedí. "Je to náš kraj, který známe z cest do Collalba," přiznal trenér Sáblíkové Petr Novák a poukázal na fakt, že přes Tyrolsko celý tým často jezdí. Tratě tak zná, i když jen z auta. "Bude to pro Martinu ideální. Je tak docela možné, že se tam objevíme," pousmál se Novák.

Třicetiletá Sáblíková si už na internetu základní informace o příštím MS sama četla, podrobně je ale prý nestudovala. "Jen jsem viděla zprávu, že bude jedno z nejnáročnějších v historii, tak jsem si ji přečetla. Vím, že se pojede v Kufsteinu, kolem Innsbrucku. Kopce jsou tam všude," řekla rychlobruslařská hvězda, která se cyklistice věnuje již řadu let a má na kontě i čtyři starty na MS.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články