Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zahraniční kempy nevyúčtoval kouč Novák správně, potvrdil audit NSA

Nesrovnalosti ve vyúčtování zahraničních cest ze strany trenéra Petra Nováka potvrdil audit Národní sportovní agentury (NSA) zaměřený na hospodaření Českého svazu rychlobruslení. Uvedl to web Seznam Zprávy, který se touhle událostí zabýval. Kouč trojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové už přes rok čelí podezření, že v letech 2019 a 2020 svazu vyúčtoval nadsazené náklady za zahraniční soustředění sportovců.

Petr Novák
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Web s odkazem na informace od trenérky a šéfky Klubu sportovního bruslení Hodonín Libuše Steklé před rokem uvedl, že Novák chybně fakturoval náklady na soustředění v italském Collalbu a rozdíl si neoprávněně ponechával pro svoje potřeby. V součtu se mělo jednat až o 1,8 milionu korun. Steklá také podala na Nováka trestní oznámení.

Audit zaměřený na část roku 2019 potvrdil nesrovnalosti v účtech ve výši 275 000 korun. "Obecně mohu říci, že kontrola Českého svazu rychlobruslení byla dílčí, což znamená, že se kontroloval vybraný vzorek z účetnictví," řekl mluvčí NSA Jakub Večerka. Zpráva kontrolorů není veřejná, neboť případem se zabývá policie.

Podle Seznam Zpráv audit označil sedm případů, kdy svaz nedodal důvěryhodné účetní doklady k ubytování a stravování v Itálii, Rakousku, Salt Lake City a v Chorvatsku. Vždy chyběly konečné faktury.

"Výše uvedené doklady nejsou účetními a ani daňovými doklady a jejich podoba a použití se neřídí žádným zákonem. Používají se v případech, kdy chce dodavatel zaplatit předem, před poskytnutím služeb nebo dodáním zboží. O těchto dokladech se neúčtuje a nevstupují do účetnictví," uvedli kontroloři.

Chyby ve vyúčtování cest potvrdil i místopředseda svazu Jan Létal, podle kterého jsou v účetnictví takzvané pro formy faktury, což jsou doklady, které zákazníka informují o očekávané ceně. "Ale už nám nedali tu finální, vyúčtovací fakturu. Někdy to tak v zahraničí dělají," řekl Létal.

Jako další problém audit označil to, že svaz svým zástupcům poskytoval na akce hotovost. "Kontrolovaná osoba (tedy svaz) ve velké míře v řádech tisíců zahraniční měny (eur) vyplácí finanční částky v hotovosti při platbách výdajů v zahraničí," uvedli auditoři, což opět Létal potvrdil. "Pan Novák dostával peníze v hotovosti, bohužel někdy bez toho, aby se podepsaly pokladní doklady," řekl místopředseda svazu.

Novák se ke kauze nevyjadřuje. V oficiálním prohlášení loni pouze připustil, že je možné, že pokaždé nepostupoval podle administrativních manuálů. Vždy ale prý jednal ku prospěchu rychlobruslení. "Musel jsem si vzít právníka a ten mi řekl, ať k tomu nic neříkám," uvedl nyní.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články