Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Z Tomaszówa si Sáblíková medaili neodveze, na pětce po 13 letech

Poprvé od prosince 2005 zakončila Martina Sáblíková závod na královské distanci 5000 metrů mimo stupně vítězů. V polském městě Tomaszów Mazowiecki dojela v rámci Světového poháru až pátá se ztrátou šesti sekund na vítěznou Esmee Visserovou z Nizozemska a přišla o vedení v průběžném hodnocení seriálu na dlouhých tratích. Druhá česká reprezentantka Nikola Zdráhalová startovní listinu uzavřela jako dvanáctá. 

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Kotaro Numata

"Výkon Martiny ovlivnila náhlá zdravotní indispozice. Od rána zvracela a nebylo jí vůbec dobře. Na to, v jakém byla stavu, odjela závod suprově," řekl trenér Sáblíkové Petr Novák.

Jednatřicetiletá Sáblíková se představila ve čtvrté rozjížďce a časem 7:11,26 se dostala do čela výsledkové listiny. Hned po ní se ovšem na start postavila Visserová, která už po čtyřech kolech na mezičasech vedla a postupně zvyšovala svůj náskok. Nová vedoucí žena SP nakonec výkonem 7:05,18 vytvořila rekord dráhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková neskončila v závodu SP na 5000 metrů po 13 letech na "bedně"

"Rozmýšleli jsme se, jestli Martinu do závodu vůbec pustit, ale tohle člověk musí nechat na ní. Ona ví nejlépe, jak se cítí. Chtěla jet pro nějaké body do celkového hodnocení Světového poháru - a páté místo ji udržuje ve hře," vysvětlil Novák.

S ohledem na zdravotní stav trojnásobné olympijské šampionky považoval výsledek z Tomaszóva za úspěch. "Všichni jsme viděli, že to nebyla Martina, jakou známe, ale páté místo v téhle situaci beru, protože jí opravdu bylo špatně. To není výmluva, ale fakt. Už při rozbruslení obkroužila pět kol a hned slezla z ledu, protože se cítila slabá," dodal Novák.

Rychlejší než Sáblíková byla i soupeřka Visserové v rozjížďce Kanaďanka Ivanie Blondinová (4. místo, pozn. autora) a následně ji porazily také druhá Kanaďanka Isabelle Weidemannová a třetí Ruska Natalija Voroninová.

Sáblíková tak v hodnocení SP klesla z první na čtvrtou pozici, na vedoucí Visserovou nicméně ztrácí pouze sedm bodů. Světový pohár pokračuje čtvrtým dílem příští týden v nizozemském Heerenveenu.

Závody SP v rychlobruslení v Tomaszówě Mazowieckém (Polsko):

Ženy: 5000 m: 1. Visserová (Niz.) 7:05,188, 2. Weidemannová (Kan.) 7:06,190, 3. Voroninová (Rus.) 7:08,686, ...5. Sáblíková 7:11,268, 12. Zdráhalová 7:37,578, ...v divizi B 19. Kerschbaummayr (všechny ČR) 7:51,491.

Průběžné pořadí SP (po 3 z 6 závodů): 1. Visserová 149, 2. Weidemannová 146, 3. Voroninová 145, 4. Sáblíková 142, ...12. Zdráhalová 79, 41. Kerschbaummayr 15.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články