Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Wüstová nenašla konkurentku a má čtvrté zlato na patnáctistovce, Zdráhalová skončila sedmnáctá

Roli hlavní favoritky zvládla s lehkostí sobě vlastní. Nizozemka Ireen Wüstová opanovala na mistrovství světa v Inzellu ženské měření sil na 1500 metrů a prestižní titul z této distance získala už počtvrté v kariéře. Česká reprezentantka Nikola Zdráhalová obsadila sedmnácté místo v čase 1:57,426 minuty a překonala své maximum v sezoně. V závodu s hromadným startem si o jednu pozici pohoršila, Natálie Kerschbaummayr dojela sedmnáctá. Triumfovala další Nizozemka Irene Schoutenová.

Ireen Wüstová se raduje z titulu na MS v rychlobruslení v Inzellu
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Dvaadvacetiletá Zdráhalová potvrdila rostoucí formu a po týdnu si vylepšila čas ze Světového poháru v Hamaru o více než sekundu. Za vítěznou Wüstovou zaostala dnes o 4,61 vteřiny.

Nizozemská hvězda zajela v Inzellu traťový rekord 1:52,814 a na patnáctistovce navázala na tituly z let 2007, 2011 a 2013. Před osmi lety vybojovala zlato rovněž na tomto německém oválu. Zároveň v počtu zlatých medailí z MS vyrovnala rekord Martiny Sáblíkové. 

"S patnáctkou spokojená jsem, protože jsem si zajela osobák na nízko položené dráze. V hromaďáku jsem ale asi neměla dost štěstí, abych se udržela v první skupině," řekla Zdráhalová, která se prakticky v celém závodu pohybovala ve druhé polovině startovního pole a nezasáhla do závěrečného finiše ani do bodovaných sprintů.

Navíc ji přibrzdil i pád soupeřek. "Byla jsem za tím, a možná to byl ten moment, kdy se to rozjelo. Mrzí mě to. Je možné, že bych s první skupinou dokázala jet," dodala rodačka z Dvora Králové nad Labem.

Nizozemská dominance 

Na Wüstovou následně navázal Thomas Krol a již osmé zlato pro nizozemskou velmoc v Inzellu přidala v závodu s hromadným startem Irene Schoutenová. Stejné měření sil mužů vyhrál na závěr programu Američan Joey Mantia.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu žen s hromadným startem na MS

Podruhé se na šampionátu představila domácím fanouškům německá legenda Claudia Pechsteinová. Po sedmé příčce na sobotní pětce, kterou už podesáté opanovala Sáblíková, se dnes musela spokojit s 12. příčkou. Brzy sedmačtyřicetiletá rychlobruslařka nicméně potvrdila, že chce pokračovat v kariéře až do olympijských her v Pekingu 2022.

Nizozemsko získalo na letošním MS celkem 16 medailí (8-6-2), druhé místo patří v tabulce zemí USA a třetí díky dvěma zlatým Sáblíkové České republice.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Inzellu (Německo):

Muži:
1500 m: 1. Krol (Niz.) 1:42,582, 2. Pedersen (Nor.) 1:43,160, 3. Juskov (Rus.) 1:43,202.
Závod s hromadným startem: 1. Mantia (USA) 60, 2. Um Čchon-ho 40, 3. Čchong Če-won (oba Korea) 21.

Ženy:
1500 m: 1. Wüstová (Niz.) 1:52,814, 2. M. Takagiová (Jap.) 1:53,323, 3. Boweová (USA) 1:53,369, ...17. Zdráhalová (ČR) 1:57,426.
Závod s hromadným startem: 1. Schoutenová (Niz.) 60 bodů, 2. Blondinová (Kan.) 40, 3. Kazelinová (Rus.) 20, ...16. Zdráhalová, 17. Kerschbaummayr (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články