Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Stříbro z trojky je splněný sen, říká Sáblíková a už teď je se sezonou spokojená

Potřicáté na stupních vítězů. Tolikrát už se radovala z medaile na mistrovstvích světa Martina Sáblíková. Naposledy dnes v nizozemském Heerenveenu, kdy trojnásobná olympijská vítězka v závodu rychlobruslařek na 3000 metrů nestačila jen na Antoinette de Jongovou z Nizozemska, za kterou česká obhájkyně zlata zaostala o jednu desetinu sekundy.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

"Samozřejmě jsem ráda. Každá další medaile, kterou získám, je obohacení mé kariéry. Už je to takové nad plán, protože už jsem dosáhla všeho," řekla Sáblíková v nahrávce pro média. "A když vidím, že mohu s ostatními soupeřit ve třiatřiceti letech, tak jsem ráda," dodala spokojeně.

Sáblíková získala na světových šampionátech šestnáct zlatých a šest stříbrných medailí na jednotlivých tratích, dalších pět zlatých, dvě stříbra a bronz pak ve víceboji. O možném jubilejním zisku ale dopředu neměla ponětí. "Sport a bruslení mě baví a naplňuje. Když k tomu přibude další placka, tak si to užívám. Jsem ráda, že se nám daří," řekla rychlobruslařská legenda.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka v Heerenveenu obhajovala na tříkilometrové trati titul ze Salt Lake City, ale i s druhým místem byla velmi spokojená, protože v téhle sezoně byla zatím na "trojce" třikrát čtvrtá. Když v předposlední rozjížďce dojela a viděla, že je druhá, hned ji přepadly obavy, aby opět neskončila těsně pod stupni vítězů.

Je nám líto, video expirovalo.
Rychlobruslařka Sáblíková získala na MS stříbro na trojce

"Byl to skvělý závod s krásným koncem. Lepší než všechny, které jsem tady letos absolvovala. Jsem ráda i proto, že těch pět týdnů tady bylo těžkých. A teď už vím, že pojedu domů s bronzem z mistrovství Evropy (ve víceboji) a se stříbrem z trojky, což je pro mě splněný sen," uvedla Sáblíková, která stejně jako další rychlobruslaři žije v Nizozemsku v uzavřené "bublině" stylem: hotel – stadion – hotel, už od začátku ledna.

Vládkyně dlouhých tratí může v Heerenveenu v neděli přidat úspěch i na trati 5000 metrů. "Jestli jsem teď klidnější? Teď na to nemám pomyšlení. Bude to jiný závod s jinými holkami. Někdo se připravuje třeba jen na pětku, někomu se nepovedla trojka a bude z toho chtít vytěžit maximum," uvažovala Sáblíková nahlas.

Dodala, že už ale bez ohledu na výsledek posledního závodu bude s atypickou sezonou spokojená.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články