Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stíhací jízda Sáblíkové stačila na čtvrté místo, k bronzu jí chybělo osm setin

Osm setin scházelo Martině Sáblíkové k bronzu na mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji. Obhájkyně titulu sice vstupovala do závěrečného závodu na 5000 metrů jako desátá, ale nejrychlejším časem 6:53,94 se posunula vpřed a atakovala medailovou pozici. Nikola Zdráhalová skončila jedenáctá, z vítězství se radovala Nizozemka Ireen Wüstová. 

Martina Sáblíková
zdroj: ZUMA autor: Matt Herp/Xinhua News Agency

Trojnásobná olympijská šampionka přijela do norského Hamaru tentokrát bez medailových ambicí, neboť očekávala velkou ztrátu ve své nejslabší disciplíně 500 metrů. Nakonec však sahala po deváté vícebojařské medaili, která jí po suverénním vítězství v závěrečném závodu na 5000 metrů unikla jen velmi těsně.

"Jsem hrozně spokojená. Sice je to čtvrté místo jen o malinkatý kousíček, ale jsem za něj ráda. Ten zásek po úvodní pětistovce byl velký, takže pro mě je to výhra, ne prohra," připomněla Sáblíková, že čtyřboj zahájila osmnáctým časem na sprinterské trati.

Bronz vybojovala Nizozemka Antoinette de Jongová, jež se Sáblíkovou jela v rozjížďce a prohrála s ní o téměř devět sekund. Zlato získala Wüstová jednoznačně s náskokem 9,38 sekundy před Kanaďankou Ivanií Blondinovou a má stejně jako česká hvězda celkově 21 titulů mistryně světa.

Posun o šest míst

Sáblíková, která před dvěma týdny získala zlato a stříbro na MS na jednotlivých tratích, byla po úvodním dnu víceboje desátá. V nedělním prvním závodu na 1500 metrů zajela sedmý čas, jenže k posunu pořadím to nestačilo. Jako vítězka sobotního měření sil na 3000 metrů ale dostala právo startovat i na závěrečné pětce pro osm nejlepších.

"Patnáctistovka se mi neuvěřitelně povedla, za tu jsem byla hodně ráda, takže se nedá říct, že bych se speciálně šetřila na pětku. Bojovala jsem, jak to šlo," řekla Sáblíková.

A šanci na posun využila. Zajela jednoznačně nejlepší čas, k němuž se žádná ze soupeřek nedokázala přiblížit. V průběžném pořadí nicméně zůstala těsně za De Jongovou, což se ukázalo jako rozhodující.

V závěrečné rozjížďce o zlato si totiž Wüstová s Blondinovou svůj náskok pohlídaly. Staronová šampionka Wüstová dokonce skončila na 5000 metrů trochu překvapivě druhá s odstupem 7,73 sekundy za českou reprezentantkou, jež byla ráda, že dokázala výrazně promluvit do bojů o medaile navzdory ztrátě z prvního dne.

"Proto je čtyřboj krásný. Potkávají se tam holky, kterým jde víc pětistovka a kterým zase pětka, a pak z toho jsou takové nádherné souboje. Mám ho hodně ráda," dodala Sáblíková.

Rychlobruslařskou sezonu uzavře příští víkend finále Světového poháru v Heerenveenu, kde bude Sáblíková usilovat o 13. celkové prvenství na dlouhých tratích.

Mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji v Hamaru (Norsko):

Ženy:
1500 m:
1. Wüstová (Niz.) 1:53,89, 2. Lalenkovová (Rus.) 1:54,85, 3. N. Takagiová (Jap.) 1:55,15, ...7. Sáblíková 1:55,89, 11. Zdráhalová (obě ČR) 1:56,73.

5000 m: 1. Sáblíková 6:53,94, 2. Wüstová 7:01,68, 3. De Jongová (Niz.) 7:02,79.

Konečné pořadí (po 4 závodech): 1. Wüstová 159,524, 2. Blondinová (Kan.) 160,462, 3. De Jongová 160,631, 4. Sáblíková 160,639, ...11. Zdráhalová 119,646.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články