Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková trénuje v Itálii, vzhlíží k nizozemské "bublině" a říká: Musíme být připraveni na vše

Od roku 2007, kdy poprvé vstoupila do Světového poháru, měla Martina Sáblíková touto dobou už první závody v sezoně za sebou. Letos je ovšem vše jinak. Mezinárodní bruslařská unie kvůli koronavirové situaci ve světě výrazně upravila kalendář velkých akcí, a rychlobruslaři tak mohou víceméně jen trénovat. A připravovat se na kvarteto závodů, které je čekají v rychlém sledu v lednu a v únoru na jednom místě – v nizozemském Heerenveenu.

Martina Sáblíková
zdroj: ZUMA autor: Matt Herp/Xinhua News Agency

"Na to, jak složitá je situace kvůli koronaviru, se nám daří trénovat docela dobře. Všechno je sice náročnější na plánování a organizaci, museli jsme dost improvizovat," uvedla Sáblíková.

Trojnásobná olympijská vítězka se s dalšími reprezentanty nejprve připravovala tři týdny v Inzellu, kde se představila i v kontrolních závodech. Nyní trénuje v Itálii. "V Inzellu jsme se s sžili s ledem, rozjezdili a teď začínáme druhý týden kempu v Itálii. Občas se svezeme s italskou reprezentací, když se potkáme na ledě. Je to super změna, ve větší skupině je to vždy zábavnější," pokračovala třiatřicetiletá rychlobruslařka.

Pro Sáblíkovou a spol. měla sezona začít závodem SP v Tomaszówě Mazowieckém v polovině listopadu. První díl seriálu byl ale zrušen stejně jako následující ve Stavangeru a prosincové podniky v USA a v Kanadě. Aktuálně to vypadá, že rychlobruslaři budou závodit jen v Heerenveenu. Nejprve se tam uskuteční 16. a 17. ledna mistrovství Evropy ve víceboji, následovat bude dvakrát SP a v polovině února MS.

"Uvidíme, jak se to Holanďanům podaří zorganizovat, případně jestli se ještě nebude něco měnit. V téhle sezoně musíme být připraveni asi úplně na všechno," podotkla Sáblíková.

Rychlobruslaři se stejně jako zástupci řady dalších sportů musejí připravit na život ve speciálních "bublinách". "Je skvělé, že se pojedou alespoň nějaké závody, celý rok jen trénovat, to by asi nebavilo nikoho. Ale zároveň je těžké odhadovat, v jaké bude člověk formě," zamyslela se svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Ze skutečnosti, že se bude závodit jen ve sportovním komplexu Thialf, až tak nadšená není. "Tím, že se všechny závody pojedou v Heerenveenu, budou mít Holanďané výhodu, protože se tam mohli kontinuálně chystat. Mám ráda, když věci v přípravě fungují tak, jak jsem zvyklá, což letos bylo nemožné, ale snažím se s tím poprat a dělám všechno, abych byla od půlky ledna připravená," dodala Sáblíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články