Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Sáblíková si vyjela na trojce už jedenáctou medaili v kariéře, na MS v Heerenveenu skončila druhá

Martina Sáblíková získala na mistrovství světa stříbrnou medaili v závodu na 3000 metrů. Z vítězství se v Heerenveenu radovala domácí Antoinette de Jongová, za kterou česká obhájkyně zlata zaostala o jednu desetinu sekundy. Sáblíková vybojovala na světových šampionátech na této trati jedenáctou medaili, šestkrát byla zlatá a pětkrát stříbrná.

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Peter Dejong

Sáblíková v Nizozemsku zajela čas 3:58,57 minuty, což je její nejlepší letošní výkon i osobní maximum v hale Thialf. Bronz vybojovala další domácí reprezentantka Irene Schoutenová.

Druhá Češka na startu Nikola Zdráhalová byla stejně jako před rokem v Salt Lake City čtrnáctá. I ona předvedla svůj nejlepší výkon v sezoně na této trati.

Třiatřicetiletá Sáblíková byla letos ve dvou závodech na 3000 metrů ve Světovém poháru čtvrtá a oproti předešlým letům nebyla hlavní favoritkou MS.

Pět soupeřek totiž dokázalo v atypické sezoně, kdy rychlobruslaři závodí v takzvané "bublině" jen v Heerenveenu, zajet lepší čas.

Na vrcholnou akci se ale Sáblíková připravila dobře. Představila se v předposlední rozjížďce společně s objevem sezony Ragne Wiklundovou, a dlouho byla pomalejší než dvacetiletá soupeřka.

V závěru ale Norku předstihla a v Heerenveenu poprvé pokořila čas 3:59. Byla ale o desetinu sekundy pomalejší než De Jongová, která jela před ní.

"Mám obrovskou radost. Byla jsem tady třikrát čtvrtá a jsem hrozně ráda, že to je stříbro," radovala se Sáblíková.

"Myslela jsem, že si Ragne spletla trať, protože to rozjela jako na patnáctistovku. Musím říct, že jsem dostávala hodně a pěkně mě školila. Ale pomohla mi, jela celou dobu přede mnou, což mě nutilo v závěru zabrat a zkusit ji dojet," uvedla Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka tím pádem neměla po projetí cílem jistotu medaile, v poslední rozjížďce totiž startovaly dvě nejrychlejší ženy dosavadní sezony Ruska Natalija Voroninová a Irene Schoutenová z Nizozemska.

"Když jsme viděla, že jsem o desetinu druhá, tak jsem si říkala: hlavně ať nejsem o tu desetinu čtvrtá," přiznala obavy Sáblíková.

Ani jedna z aktérek závěrečné rozjížďky ale trojnásobnou olympijskou vítězku ani De Jongovou neohrozily. Schoutenová se nicméně jako třetí dokázala dostat pod čtyři minuty a získala bronz. Za českou reprezentantkou zaostala o více než sekundu.

Sáblíková vybojovala na světových šampionátech na této trati jedenáctou medaili, šestkrát byla zlatá a pětkrát stříbrná. V Heerenveenu se představí ještě v neděli v závodu na 5000 metrů.

"Jestli jsem teď klidnější? Na to teď nemám pomyšlení. Bude to jiný závod s jinými holkami. Někdo se připravuje třeba jen na pětku," řekla Sáblíková, která získala jubilejní 30. medaili na mistrovství světa.

Závod mužů na 5000 metrů ovládl Švéd Nils van der Poel, který tak stejně jako v lednu na Světových pohárech překonal národní rekord.

Čtyřiadvacetiletý Seveřan získal první medaili na velké akci v kariéře, druhého Patricka Roesta z Nizozemska porazil o 1,65 sekundy.

Výsledky mistrovství světa v rychlobruslení:

3000 m žen: 1. De Jongová (Niz.) 3:58,47, 2. Sáblíková 3:58,57, 3. Schoutenová (Niz.) 3:59,75, ...14. Zdráhalová 4:09,13.

5000 m mužů: 1. Van der Poel (Švéd.) 6:08,39, 2. Roest (Niz.) 6:10,05, 3. Trofimov (Rus.) 6:13,02.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články