Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sáblíková se chystá na olympiádu: Kvalifikace je hodně těžká

K šesti olympijským medailím se pokusí Martina Sáblíková v Pekingu přidat další. Nadcházející hry jsou pro ni tím hlavním a až po nich bude čtyřiatřicetiletá hvězda dlouhých tratích zvažovat, jestli bude na rychlobruslařských oválech závodit i v dalším roce.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

"Neznám odpověď, pořád neznám odpověď. Přemýšlím tak i tak. Teď se soustředím na to, co bude. A co bude po olympiádě nebo po sezoně, se uvidí," řekla Sáblíková novinářům na tiskové konferenci v Praze.

Rodačku z Nového Města na Moravě čeká ostrý start sezony příští víkend v Polsku, kde startuje seriál Světového poháru. Připravena se cítí dobře, i když s ohledem na menší zdravotní problémy absolvovala jen jeden zkušební závod v Inzellu.

"Příprava byla samozřejmě náročná jako každá příprava. I když mi přišlo, že byla náročnější než kdy jindy," podotkla Sáblíková. "Snad jsme udělali vše, co jsme měli. Olympijská sezona je obrovská zodpovědnost. Je to jiné. Minulá sezona byla taková, jaká byla, takže naskočit do závodů nebude jednoduché," poukázala na skutečnost, že v předešlé sezoně se všechny závody konaly ve speciální "bublině" v nizozemském Heerenveenu v rozmezí měsíce.

Úvod SP v Tomaszówě Mazowieckém bere jako přípravu na zámořské závody, ve kterých se bude reálně bojovat o účast na olympiádě. "Jdu do sezony s odjetou jednou trojkou a kilometrem, což není to, co jsem si představovala. Snad se ale na prvních dvou Svěťácích rozjedu a pak bude důležitý Stavanger a rychlé zámořské tratě, kde bude potřeba zajet co nejlepší časy. Kvalifikace je letos hodně těžká. Na olympiádě pojede jen dvanáct žen pět kilometrů a musíme se kvalifikovat z jednoho závodu časem. Na trojku je jen dvacet míst," uvedla Sáblíková.

Dobrý pocit z přípravy má i proto, že mohla stejně jako její týmová parťačka Nikola Zdráhalová před sezonou trénovat s italskou reprezentací. A podle kouče Nováka zajížděla v tréninku výborné časy. "V tréninku je to trošku jiné. Kluci měli naplánováno například 50 kol, končili s časem 27 (sekund) na kolo a já jsem za nimi vydržela jezdit třeba 45 kol a pak jsem se pustila. Musím říct, že jezdit za nimi v háku bylo hodně náročné, ale tempo, které jsem jezdila, se mi bude možná hodit. V závodě to ale každý musí jet sám, což bude úplně něco jiného," podotkla Sáblíková a pochvalovala si i spolupráci s italskou ženskou jedničkou Francescou Lollobrigidovou.

Sáblíková se chystá už na pátou olympiádu, kvalifikační tlak už proto dobře zná. "Na jednu stranu jsem ráda, že už mám něco za sebou a mám nějaké zkušenosti. Na druhou stranu člověk ví, jak je olympiáda jiná. Specifická. Člověk dokáže být nervózní a s ohledem na to, co mám za sebou, je to i obrovská zodpovědnost," řekla trojnásobná olympijská vítězka, která před čtyřmi lety v Pchjongčchangu vybojovala stříbro na trati 5000 metrů. "Jsem ráda, že mám za sebou úspěchy, a to, že už placky z olympiády mám, je uklidňující," přiznala.

Držitelka světového rekordu na trati 3000 metrů se bude muset v Pekingu vyrovnat s faktem, že zde ještě nikdy nestartovala. "Jsem na tom stejně jako ostatní. Jediní, kdo tam závodili, byli Číňané a pak jen Holanďané tam vyslali pár lidí, aby věděli, jak vypadá led a teplota v hale, protože oni to pak dokáží nasimulovat. Myslím si ale, že jsme na tom všichni stejně," řekla Sáblíková.

Stejně tak se budou muset všichni sportovci na olympiádě vyrovnat s přísnými koronavirovými opatřeními. Rychlobruslaři jsou ale na náročné podmínky připraveni z minulé sezony. "Nevím, zda se na to dá zvyknout. Olympiáda ale trvá v uvozovkách naštěstí jen dva týdny a my jsme byli v Holandsku pět týdnů a po třech týdnech už mi to hodně lezlo na hlavu. Doufám, že 14 dní zvládneme, i když tam bude jiná nervozita. Uvidíme, kdo to nejlépe zvládne hlavou," uvedla Sáblíková.

Už s předstihem se nechala očkovat. Přesné podmínky ale zatím nestudovala. "Nechávám to být. Myslím si, že se to ještě může změnit. Uvidíme, jak bude situace postupovat. Nechci se tím stresovat. Teď při Svěťácích budeme mít také nějaká opatření a je docela zvláštní, že v každé zemi to bude jiné. Někde můžeme normálně do obchodu, někde budeme v bublině, někde nám ani nedají jídlo na hotelu. Vše plánovat bude náročné a nechci si tím zasekat hlavu," řekla Sáblíková a vyjádřila radost alespoň nad tím, že se budou závody konat na různých místech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články