Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Sáblíková s motivací problém nemá, chce stále vítězit

Praha - S tradičními cíli v podobě útoku na medaile na mistrovství světa, Evropy i vítězství v závodech Světového poháru vstoupí do nové sezony rychlobruslařka Martina Sáblíková. První "ostrý" start čeká dvojnásobnou olympijskou šampionku z Vancouveru v polovině listopadu v nizozemském Heerenveenu, kde zahájí útok na sedmý triumf ve světovém poháru.

"Příprava v létě byla dobrá. Povedlo se nám odtrénovat vše, co jsme potřebovali. Uvidíme, jak to bude vypadat v zimě," řekla Sáblíková. Pětadvacetiletá svěřenkyně trenéra Petra Nováka už má za sebou starty v kontrolním závodě v Inzellu, velkou důležitost mu ale nedává. "Světový pohár bude něco jiného. Z pohledu tlaku je první závod nejhorší, vše se od něj odvíjí," podotkla Sáblíková.

Devítinásobná světová šampionka kraluje dlouhým tratím už od roku 2006, kdy začala na vrcholných akcích pravidelně sbírat medaile. S motivací ale problém nemá. "Do tréninku jdu s tím, že chci vítězství nebo pódia obhájit. A poté, když si před svěťákem stoupnu na led a vidím soupeřky, jak se rozcvičují, tak si říkám, ještě by to mohlo vyjít. Ještě bych mohla mezi nimi být. To mě drží nad vodou. Chci dokázat, že jsem ještě nikam neodešla," řekla Sáblíková.

Trojnásobnou nejlepší českou sportovkyni roku čeká stejně jako další sportovce v zimních odvětvích předpolympijská sezona. "Původně jsem chtěla na Soči začít myslet až od února, až to bude 365 dní před začátkem olympiády, ale Petr (Novák) už o ní začal mluvit tady. Takže jsem nervózní o trochu dříve," dodala s úsměvem.

V nadcházející sezoně bude osobně spokojená se ziskem alespoň jednoho světového titulu. "Nebo alespoň s medailí. V minulých letech se mi to vždy povedlo, tak bych to chtěla zopakovat," přála si Sáblíková, kterou čekají souboje s tradičními rivalkami. "Čtyři pět let je to podobné. Soupeřky mají vždy dobrou formu. Jak já se obávám jich, tak oni se obávají mě. To je normální," řekla.

Pro trenéra Nováka je nejdůležitějším závodem MS na jednotlivých tratích, které se uskuteční v březnu v Soči. "Tam je cílem zlato. Ne jen medaile. Martina se ale pokusí i o medaile na evropském a světovém šampionátu ve víceboji. Už jsme ve stádiu, kdy nic jiného říct nemůžeme," podotkl Novák.

Erbanová by měla atakovat medailová umístění

V nadcházející sezoně čeká výraznější výsledky i od Karolíny Erbanové. "Byl bych rád, aby se dostala do Top ten na pětistovce, kilometru i patnáctistovce. A aby už ťukala na pódiová umístění," přál si.

Trenér Petr Novák:

"Můj sen je stále přivézt z olympiády pět medailí. Pokud se to nepovede v Soči, zkusíme za další čtyři roky."

Součástí NowiS týmu jsou nově i tři juniorky Nikola Zdráhalová, Natálie Tauchenová a Eliška Dřímalová. Ty budou většinou pod vedením Petra Nováka mladšího, nového člena realizačního týmu, startovat na juniorských SP. "Jsem příjemně překvapený, že už na prvních závodech všechny zajely limity na SP i juniorské mistrovství světa. Teď bych si přál, aby se některé z nich podařilo atakovat i seniorské limity pro světový pohár, abychom poté mohli začít jezdit i závod týmů," uvedl Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková si dělá zálusk na medaile

Novák se nevzdává nadějí na tým pro Soči

Úspěšný kouč se totiž stále nevzdává myšlenky, aby už na olympiádě v Soči za necelý rok a půl startovaly jeho svěřenkyně i v závodě tříčlenných družstev. "Ideální by bylo, kdybychom na tom začali dělat o dva tři roky dříve. Teď už se ale tým vytříbil a jsou v něm ti správní závodníci," řekl Novák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články