Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sáblíková před MS: Pětistovka bude trápení, jak se nepovede, je to ztracené

Předposlední závod sezony a poslední boj o medaile čeká o víkendu rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, která se představí na mistrovství světa ve víceboji v Calgary. Jednatřicetiletá hvězda dlouhých tratí bude v Kanadě obhajovat stříbrnou medaili z předloňského šampionátu v Hamaru, konkrétní cíle si ale nedává.

Hlavní závody sezony již zvládla, na začátku února v Inzellu ovládla "trojku" a "pětku" na světovém šampionátu na jednotlivých tratích.

"Získala jsem dvě zlaté medaile, což jsem sama nečekala. Den po skončení mistrovství jsem si naplno uvědomila, co se mi povedlo. Byla to neskutečná euforie, když jsem si pročítala všechny zprávy, které mi přišly. Parádní pocit," uvedla Sáblíková.

Oslavu trojnásobná olympijská vítězka odložila až na konec sezony, protože se chce ještě soustředit na její závěr.

"Každopádně mě výsledky z Inzellu nadchly a uklidnily. Dokázala jsem, že se pořád můžu měřit s nejlepšími, i když už nejsem nejmladší. A to je příjemné," pousmála se rodačka z Nového Města na Moravě, která po předešlé olympijské sezoně v létě déle odpočívala a doléčovala šrámy.

Hned další týden po šampionátu v Německu odletěla do zámoří, aby se dostatečně aklimatizovala. S přesuny do jiných časových pásem má totiž dlouhodobě problémy.

"Takže to bylo jako na houpačce. Jeden den jsem byla v pohodě, druhý den bylo všechno obráceně. Nic jsme ale nepodcenili. Už jsem si zvykla a je to v pohodě," uvedla Sáblíková, která v Calgary i trénovala. I proto se do zámoří přesunula včas, aby nebyla bez ledu.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka má za sebou jedenáct startů na vícebojařském MS, ve kterých získala čtyři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Sbírku úspěchů se bude snažit rozšířit, jako vždy ale bude záležet na výsledku úvodní pětistovky.

"Mám natrénováno, cítím se dobře, ale je to víceboj, což je úplně jiný závod než všechny ostatní. Začíná se pětistovkou a o mně se ví, že nejsem sprinterka. Už teď je mi jasné, že pětistovka bude trápení. Jakmile se nepovede, tak je to ztracené. U mě je to vždycky na téhle trati loterie," podotkla Sáblíková.

Na lednovém ME ve víceboji v Collalbu získala stříbro a s nejkratší tratí se vyrovnala dobře. "Pokusím se ji zajet tak, abych i po ní měla reálnou šanci myslet na slušné umístění. Přála bych si, aby se mi jely dobře dlouhé tratě. Když jsou ideální podmínky, led v Calgary patří k nejrychlejším na světě, takže se teoreticky dají očekávat hodně dobré časy. Už dopředu je jisté, že to bude hodně bolet," řekla Sáblíková.

Kouč Novák v Inzellu avizoval, že jeho svěřenkyně bude v Calgary atakovat světový rekord na 5000 metrů. Sáblíková ale své ambice nechce moc specifikovat.

"Nebudu lhát, jsem unavená. Ale konec sezony se blíží, není se na co šetřit. Čtyři závody ve dvou dnech, to bude masakr, ale je to každý rok stejné, nějak se s tím poperu. Konkurence je obrovská a závodnice hodně vyrovnané. Jedna věc se u mě ale nemění: nevzdávám se předem a chci na ledě nechat všechno, tak to bude i tentokrát," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články