Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková: Pocity z olympijského bronzu v Pekingu? Něco takového jsem ještě nezažila

Legenda ve vytrvalosti na bruslích vybojovala letos sedmou olympijskou medaili. Martina Sáblíková byla na pátých Hrách a stále se připravuje mimo Českou republiku. A patrně to tak bude dál i s výhledem na další olympijské hry v roce 2026. Pětatřicetiletá trojnásobná vítězka ankety Sportovec roku letos obsadila páté místo.

Prožila zvláštní rok orámovaný dvěma řeznými zraněními. Ale uprostřed toho všeho olympijský sen. "Vždycky, když si na olympiádu vzpomenu, mi jde mráz po zádech. Bylo to něco, v co jsem ani nedoufala," uvedla Sáblíková v rozhovoru pro ČT sport po bronzu na pětce v Pekingu.

V lednu mě potkalo v Itálii zranění a neměla jsem jistotu, že tam odjedu. Bylo to hodně náročný. Když jsem se vracela s medailí na krku, nemohla jsem tomu stále uvěřit. Jsem ráda, že se to povedlo. Byly to pocity, které jsem do té doby ještě nezažila," vyprávěla nejúspěšnější česká rychlobruslařka v pořadu Sport 2022.

Je nám líto, video expirovalo.
Martina Sáblíková

Byly podle ní časy, kdy si říkala, že pokud se jí závod nepovede, bude prostě druhá, nebo třetí. "Ale tohle bylo období, kdy na těch stupních nejsem. Ale mně se to povedlo na olympiádě po zranění a já nemohla uvěřit, že se to povedlo," řekla Sáblíková.

Soustředila se hlavně na výkon. "Je to alfa a omega, i když je to těžký. Lidi kolem mě zajistili, že jsem se ve finále mohla připravovat, jak jsem chtěla. Koncentrace byla jen na závod a to bylo pro mě důležité. Jakmile do hlavy vstoupí i další věci, koncetrace jde jinam. Nebýt tohoto, dopadlo by to úplně jinak," doplnila.

Před závodem je velký nervák. "A je to možná čím dál tím horší. Není to tak, že bych se chovala před závodem vždy stejně. Ale někdy to prostě kolem mě lidi neodhadnou a jsem nepříjemná. Zažijí se mnou docela dost. Když mám problémy, musím se s tím srovnat v hlavě sama."

V letošní sezoně zatím naposledy před Vánoci skončila Sáblíková pátá v závodu na 5000 metrů na Světovém poháru v Calgary a v průběžném pořadí seriálu se posunula na 12. místo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články