Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková nemá na oslavy čas. Večer pojede o další zlato

Heerenveen (Nizozemsko) - Martina Sáblíková se po třech letech vrátila na trůn pro mistryni světa na trati 3 000 metrů a stejně jako v roce 2012 se z vítězství radovala v nizozemském Heerenveenu. Získala již devátou zlatou medaili na světových šampionátech na jednotlivých tratích a jedenáctou včetně víceboje. Už dnes absolvuje svou nejoblíbenější disciplínu, závod na pět kilometrů. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web v 19:50. Už od 18:00 můžete na webu sledovat závod na 1 000 metrů i s Karolínou Erbanovou.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP

"Je to super. Každá placka z mistrovství světa je skvělá, a když je zlatá, je to krásné," radovala se Sáblíková po závodě, ve kterém porazila svoji největší rivalku posledních let Ireen Wüstovou z Nizozemska o 1,29 sekundy. "O kolik to je, je jedno. Šlo o to, aby to vystačilo na placku. U zlata je jedno, jestli je to o setinu nebo o sekundu," podotkla.

Fakt, že vyhrála na trojce, a ne na pětce, které dlouhá léta kraluje, pro ni hodnotu zlaté medaile nezvyšuje. "Každá zlatá je cenná, já bych je nerozdělovala. Samozřejmě ale na té pětce jich mám víc, takže na trojce a navíc po souboji s Ireen je to pecka," podotkla trojnásobná olympijská šampionka.

Tradičně byla po závodě hodně unavená. "Do předposledního kola a malé zatáčky jsem dala úplně všechno. Pak jsem doufala, že tu velkou projedu rychleji než Ireen. Když jsem z ní vyjela a viděla, že není vedle mě, říkala jsem si: I kdybych tam měla dojít, tak už to snad bude dobré," usmívala se Sáblíková.

Základem je dobrý trénink

Výkon hned na úvod MS podle ní potvrdil, že je dobře připravená a závěrečné tréninky se vydařily. "Svědčí to o dobrém tréninku. My jsme najezdily hodně rychlých kol, a jak jsem s tím bojovala v tréninku, tak jsem s tím dokázala bojovat při závodě. To bylo hodně důležité. Protože předposlední kolo rozhodlo," poukázala Sáblíková na fakt, že až v závěru se dostala před Wüstovou a vedoucí pozici pak jistě kontrolovala až do cíle.

Závod de facto kontrolovala. "Snažila jsem se. Věděla jsem, že když už ji neporazím, tak když budu blízko k ní, mělo by to stačit na podium. I z taktického hlediska bylo důležité nenechat si ji odjet," líčila svěřenkyně trenéra Petra Nováka, která bude dnes usilovat o další zlatou medaili.

Dlouhý spánek, dlouhý den

Na pětce bude Sáblíková hlavní favoritkou. Ale že by měla zlato jisté, si nemyslí. "Start je o půl desáté večer, to už spím. Navíc Pechy (Claudia Pechsteinová) jela výborný závod. Uvidíme taky, co předvedou Holanďanky. Dnes nestartovala Achtereekteová. Bude to velice těžký závod. Led je docela těžký a jet na tom dvanáct a půl kola bude těžké," uvedla Sáblíková.

Nejlepší česká rychlobruslařka pojede v předposlední rozjížďce proti Kanaďance Ivanie Blondinové, Pechsteinová závod uzavře spolu s Nizozemkou Jorien Voorhuisovou.

V poslední jízdě pojede v závodě na jeden kilometr i Erbanová. Soupeřku bude mít nadmíru silnou - stříbrnou z trojky Wüstovou. Pro Nizozemku to bude dnes jediný závod, pět kilometrů vynechá.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články