Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Sáblíková je zpět na vrcholu. Zaútočí na vlastní rekord na pětce? S tím mě teď nestrašte, říká

Všem potvrdila, že je královnou dlouhých tratí. Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla na mistrovství světa znovu po třech letech závody na 3000 i 5000 metrů. Po zdravotních problémech, které ji provázely v předešlých dvou sezonách, soupeřkám v německém Inzellu jasně vzkázala, že i v jedenatřiceti letech s ní musejí počítat.

Martina Sáblíková slaví titul mistryně světa
zdroj: ČTK/DPA autor: Peter Kneffel

"Nevím, zda bych to řekla tak, že jsem se vzepřela osudu. Pohyb na ledu mi ale zase dává nějaký smysl, mám z toho radost. Jsem v psychické pohodě, že mě nic nebolí, a od toho se asi odvíjí i to, co na tom ledě odvádím," uvedla Sáblíková, která v Inzellu hned několikrát zdůraznila, že si rychlobruslení opět užívá.

"Pro mě vždycky bylo, je a bude bruslení srdcová záležitost. Něco, co mě baví a naplňuje. A když ho mohu provozovat bezbolestně, vždycky si ho budu užívat," podotkla.

Teď již devatenáctinásobná světová šampionka přesto považuje výsledky z Inzellu za neuvěřitelné. "Po tom všem, co jsem prožívala minulou i trochu předminulou sezonu, se vše povedlo stabilizovat a dát do pořádku. Vděčím za to strašně moc lidem kolem sebe. Je neuvěřitelné, kolik lidí je tu pro mě. I to, co člověk cítí za sebou, mě vždycky žene," řekla Sáblíková a poukázala na skutečnost, že teď vše opět zapadlo do sebe. "Je to skládačka," řekla.

Rodačka z Nového Města na Moravě, která i přes zdravotní problémy loni získala stříbrnou medaili na olympijských hrách Pchjongčchangu, před aktuální sezonou odpočívala, omezila trénink a snažila se hlavně dát zdravotně do kupy. I proto výsledky ze začátku nebyly ideální, hlavní cíl v podobě úspěchu na MS v Inzellu ale splnila na jedničku. "Že vyhraju zlato, jsem si ale nemyslela. Před trojkou ani před pětkou. Teď už tomu ale věřím," pousmála se.

Kouč Petr Novák již před sezonou i přes tréninkové manko ohlásil, že jeho svěřenkyně bude letos útočit na vlastní světový rekord na pětce a zopakoval to i nyní. "S tím mě teď nestrašte," kroutila hlavou Sáblíková.

Aktuálně nejrychlejší čas na trati 5000 metrů česká reprezentantka zajela v únoru 2011 v Salt Lake City, po šampionátu v Inzellu, na kterém tehdy vyhrála pětku a byla druhá na trojce.

V nynější sezoně Sáblíkovou čekají už jen dva velké závody, mistrovství světa ve víceboji v Calgary a finále Světového poháru v Salt Lake City. Po čase se tak představí na oválu ve vysokohorském prostředí, který je na překonávání rekordů ideální.

A v sobotu v Inzellu zaostala za svým světovým rekordem na trati 5000 metrů jen o 2,19 sekundy. Nevýhodou je ovšem fakt, že pětku pojede už jen jako součást vícebojařského MS na konci náročného dvoudenního programu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články