Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rychlobruslařský svaz potvrdil spor s trenérem Novákem, ten se hájí

Vedení Českého svazu rychlobruslení potvrdilo spor s trenérem Petrem Novákem o vyúčtování soustředění v Collalbu v letech 2019 a 2020. V prohlášení oznámilo, že realizační tým reprezentace se do konce sezony měnit nebude. Po jejím skončení by situaci měla řešit valná hromada svazu. Novák připustil, že se mohl dopustit administrativních chyb. Zároveň ale zdůraznil, že finance vždy použil na zajištění péče reprezentantů.

Martina Sáblíková a Petr Novák s českou vlajkou
zdroj: AP autor: John Locher

"Svaz má v současné době prioritu v zajištění chodu olympijské sezony, především po stránce sportovně organizační," uvedli funkcionáři v čele s předsedkyní svazu Marcelou Bradovou.

Podle webu Seznam Zprávy jde ve sporu o částku 1,8 milionu korun, kterou svaz odmítá Novákovi proplatit kvůli podezření, že fakturoval nadsazené částky. Eskalace problému stála za zrušeným nedělním startem Martiny Sáblíkové v závodě na 1500 metrů na Světovém poháru v Calgary.

"Někteří členové svazu měli pochyby o výši určitých faktur za soustředění v italském Collalbu, které byly panem Novákem předloženy k vyúčtování a proplacení svazu. Na základě těchto pochybností byla rozhodnutím předsednictva svazu pověřena kontrolní komise k prošetření těchto vyúčtování, pan Novák byl vyzván k předložení dalších podkladů a k vysvětlení některých nejasností," oznámilo vedení svazu s tím, že prověřování nebylo dosud uzavřeno.

Novák v prohlášení napsal, že se rozhodně nejedná o tak vysokou částku, jak uvádějí média. "Přefakturaci (nákladů) svaz odsouhlasil, následně je neuhradil kvůli nedostatku peněz na své straně. Kontrolní komise svazu zahájila jejich následnou kontrolu, což je plně v její působnosti. Nicméně bych zdůraznil, že dodatečná kontrola vyúčtování akce probíhá již bezmála rok a půl, veškeré požadované podklady jsem představitelům svazu poskytl a opakovaně jsem byl k dispozici pro jakékoli otázky či doplnění," uvedl Novák s vysvětlením, že nejasnosti se týkají administrativního doložení akce.

Podle kouče, který je podepsán pod všemi úspěchy Sáblíkové, byl vždy rozpočet soustředění koncipován tak, aby měli veškerý servis včetně ubytování a stravy zajištěný reprezentanti i mladší rychlobruslaři, kteří se s hvězdou dlouhých tratí připravovali.

"Mým cílem bylo, aby děti byly stoprocentně obstarány bez toho, že by na soustředění museli jakkoli doplácet jejich rodiče. Náš sport je již takto poměrně náročný pro jeho členy i rodinné příslušníky. Drtivá část kvalitní přípravy probíhá v cizině, což mimochodem klade velké nároky na komunikaci se školami a dalšími oficiálními institucemi." 

Připustil nicméně, že je možné, že vždy nepostupoval podle administrativních manuálů. "Což jsem v rámci svazu i několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost, ku prospěchu celého rychlobruslení," pokračoval Novák a dodal: "Načasování celé záležitosti za mě není náhodné. Na konci roku mi končí smlouva a cítím tlaky uvnitř hnutí, aby mi kontrakt prodloužen nebyl."

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Trojnásobná olympijská vítězka v neděli napsala na sociální sítě, že v průběhu čtvrtého dílu Světového poháru vyvrcholily interní svazové problémy.

"Je mi líto, že někteří lidé nerespektují fair play ani týmové hodnoty. Ke škodě nás všech a našeho krásného sportu. Pořád se s tím peru, před dalším vyjádřením ale chci vydechnout a vše si srovnat v hlavě," uvedla Sáblíková, která v pátek obsadila v Calgary třetí místo na 3000 m, ale z plánovaného startu na patnáctistovce se odhlásila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články