Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Rychlobruslař Jílek by po triumfech na in-linech rád přidal medaile i z ledu

Pět startů a pět cenných kovů. Juniorský rychlobruslař Metoděj Jílek po třech titulech na červencovém mistrovství Evropy vyskočil na pódia vítězů i u všech disciplín, do kterých na světovém šampionátu in-linistů v Itálii nastoupil. Jeho cílem je se ale kvalifikovat na olympiádu, a proto kolečkové brusle musí vyměnit za trénink na ledě. Sny se mohou stát v dohledné době realitou, limit pro Světový pohár má totiž již splněný.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Téma Sportovních zpráv: Talentovaný Metoděj Jílek o svých budoucích plánech

O historicky první medaili pro Českou republiku se sedmnáctiletý Jílek postaral na mistovství světa v zahajovací kombinaci bodovačky a vyřazovacího závodu na 10 000 metrů, když skončil druhý. Vzápětí na stejně dlouhé trase vybojoval i bronz z vylučovacího závodu. Se šampionátem v Itálii se loučil s dalšími dvěma bronzy a stříbrem ze silničního okruhu v kapse.

"Postupně jsem se v sezoně zlepšoval, i na evropských pohárech to bylo vidět. Na vrchol jsem se dostal právě teď na mistrovství Evropy a světa, takže to bylo dobře naplánované," pochvaloval si vývoj své výkonnosti Jílek.

Jeho ambice směřují na reprezentaci České republiky pod pěti kruhy. A proto se od loňského listopadu věnuje i rychrobruslení na ledě. "Není to jenom možnost se dostat na olympiádu, ale i dobrý způsob jak natrénovat přes zimu a jak si zlepšit techniku," prozradil.

Přechod z kolečkových bruslí na led mu problémy nedělá, výhodou mu jsou totiž dvouleté znalosti ze short tracku. "Pořád cítím, že to ještě není ono. Potřebuju udělat hodně práce. Každým dnem a týdnem ale cítím zlepešení a baví mě to, jak se posouvám dopředu. Kdybych se do toho fakt ponořil, mohla by vyjít i olympiáda v roce 2026," věří český talent.

A právě píle a chuť na zlepšení jsou podle jeho trenéra Matěje Pravdy Jílkovými přednostmi. "Metoděj výborně trénuje a je to talent. Ale zároveň – když se mu něco nepodaří – přijede a neslyším od něho jedinou výmluvu. Řekne: 'Dneska jsem na to neměl.' A okamžitě začně makat," ocenil Pravda.

Jeho tvrdá dřina se projevila po pár týdnech na mistrovství světa ledního rychlobruslení, kde si mezi muži vyjel na trati 5000 metrů limit pro start ve světovém poháru. Pravda tak nevylučuje, že by se jeho svěřenec mohl stát nástupcem Martiny Sáblíkové. "Člověk nemůže přeskakovat. Martina je úžasný telent a je naše nejúspěšnější sportovkyně. Nechci předbíhat, ale doufám, že Metoděj naváže na její úspěchy a dostane české bruslení zase dále," řekl.

Podobnou dráhou se vydal například Belgičan Bart Swings, který kolečkové brusle střídá za starty na ledu od roku 2010. "Abych se dostal do takové výkonnosti, musím více trénovat," uvědomuje si Jílek. I proto si dopřeje pouze pár dnů volna a následně hned zavítá zpátky na dráhu short tracku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články