Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rukavice nebo dezinfekce jsme si osvojili. V "bublině" to není tak hrozné, řekla Sáblíková před SP

Druhý závodní víkend ve zkrácené sezoně čeká Martinu Sáblíkovou. Po úspěšném mistrovství Evropy, na kterém získala díky bronzu ve víceboji rekordní dvanáctou medaili, se česká rychlobruslařka představí na Světovém poháru v nizozemském Heerenveenu. Třináctinásobná vítězka seriálu na dlouhých tratích by měla stejně jako Nikola Zdráhalová startovat v závodech na 1500 a 3000 metrů. Přímé přenosy sledujte v sobotu i v neděli na webu ctsport.cz.

Martina Sáblíková
zdroj: imago sportfotodienst

"Jsou to přípravné závody na blížící se mistrovství světa. Čím více jich bude, tím budu jistější. Uvidíme, jak se mi pojede," řekla Sáblíková v Heerenveenu, kde se rychlobruslaři již druhý týden připravují. Všechny akce v sezoně se totiž uskuteční ve sportovním komplexu Thialf.

Třiatřicetiletá královna dlouhých tratí se zatím bez problémů vyrovnává s životem v "bublině". Všichni rychlobruslaři i jejich trenéři musí v Nizozemsku dodržovat bezpečnostní pravidla a snaží se minimalizovat možnou nákazu koronavirem.

"Musím říct, že mi ze začátku připadalo, že je to hrozné, ale pravidla jako rukavice nebo dezinfekce jsme si všichni osvojili. Je tam hodně velký respekt z rozestupů a všichni se to snaží maximálně dodržovat," popsala Sáblíková, která zároveň ocenila i částečnou volnost.

Sportovci nemusí být neustále zavření na hotelu. "Můžeme se jet projet na kole nebo projít, a když někoho potkáme, tak dodržujeme rozestup. Je to trochu volnější. Samozřejmě nemůžeme do kavárny nebo do obchodu. Musím říct, že to v 'bublině' zatím není tak hrozné," pokračovala Sáblíková, jež dosud absolvovala tři testy. Organizátoři pro závodníky připravili i relaxační arénu, česká výprava například v pondělí vyrazila na šipky.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se po úspěchu na ME, kde získala bronz ve čtyřboji, už plně soustředí na Světový pohár. I ten je ale pro ni součástí přípravy na MS na jednotlivých tratích.

"Je těžké říkat, že jsou to přípravné závody, protože jich obecně moc nebylo. Sezona je ale celkově jiná a i ty závody jsou jiné. Nálada se tady bude hodně měnit. Nevím, jak to kdo pojme. Člověk přemýšlí, že jej čeká mistrovství světa, ale na druhou stranu si chce vyzkoušet tempo v závodě," uvedla Sáblíková.

Poukázala i na skutečnost, že zatímco někdo už má účast na MS vyjetou z minulé sezony, ostatní se musí kvalifikovat z poháru.

Konkurence by měla být podobná jako na evropském šampionátu. Rozšíří se ale domácí reprezentace, která může do jednotlivých disciplín nasadit pět zástupců. Na patnáctistovce se tak Sáblíková utká navíc i s Ireen Wüstovou, jež se na ME nekvalifikovala. Závodit bude i osmačtyřicetiletá Němka Claudia Pechsteinová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články