Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Olympijská sezona začíná i v rychlobruslení. Pro Sáblíkovou a spol. na SP v Polsku

Po atypické minulé sezoně, kdy se všechny závody uskutečnily v nizozemském Heerenveenu, se rychlobruslaři včetně hvězdné Martiny Sáblíkové vracejí k tradičnímu programu. Nový ročník Světového poháru startuje v polském Tomaszówě Mazowieckém, a pokud se nestane nic nečekaného, budou rychlobruslaři usilovat o co nejlepší výsledky i na severu Evropy či v Severní Americe. Vrcholem budou únorové olympijské hry v Pekingu. Přímý přenos pátečního programu SP sledujte od 16:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Snad jsme udělali vše, co jsme měli. Olympijská sezona je obrovská zodpovědnost. Je to jiné. Minulá sezona byla taková, jaká byla, takže naskočit do závodů nebude jednoduché," uvedla Sáblíková před odjezdem do Polska. Úvodní podnik SP pro ni bude testem formy, o týden později ve Stavangeru už ale půjde o hodně.

O startujících na únorové olympiádě rozhodnou výsledky ze čtyř listopadových a prosincových dílů seriálu a pouze v Norsku se pojede závod na 5000 metrů. "Kvalifikace je letos hodně těžká. Na olympiádě pojede jen dvanáct žen pětku a musíme se kvalifikovat z jednoho závodu časem. Na trojku je jen dvacet míst," podotkla trojnásobná olympijská šampionka Sáblíková, která by chtěla v Pekingu obhajovat stříbro z pětky z předchozích Her.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Plány Sáblíkové do sezony a olympijská kvalifikace

Nová sezona však nebude pro rychlobruslaře jiná jen kvůli návratu k různým dějištím závodů po minulém ročníku ovlivněném pandemií koronaviru. Mezinárodní bruslařská unie změnila pořadí tratí. Ženy i muži budou nově v pátek začínat nejdelšími závody, v případě Sáblíkové trojkou nebo pětkou.

"Myslím si, že to nebude problém. Vždy se dostaneme do haly již v úterý, takže si na ledě zajezdíme. Neberu to jako výhodu ani nevýhodu. Alespoň nebudu muset přemýšlet nad tím, že někdo zajel kilák nebo patnáctistovku takhle. Prostě půjdeme hned na trojku a bude," konstatovala čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka, která se chce soustředit na dlouhé tratě. "Další závody pojedu hlavně kvůli tréninku, abych si zkusila tempo," vysvětlila Sáblíková.

Zdráhalová plánuje maximální počet startů

Vedle třináctinásobné vítězky SP dlouhých tratí bude Česko tradičně reprezentovat i její týmová kolegyně Nikola Zdráhalová, která plánuje absolvovat maximální počet podniků. Chystá se opět zapojit i do závodů s hromadným startem. 

"Asi bych byla radši, kdybych měla jen pár tratí, na které bych se zaměřila, ale to u mě tak úplně není," řekla Zdráhalová. "Po Pchjongčchangu jsem ale trošku polevila, nejezdila jsem vše. Teď tomu nebude jinak. Budu se vše snažit skloubit tak, aby mi to třeba neublížilo na patnáctistovce. Odjedu zase vše, co bude v silách," doplnila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články