Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nizozemští rychlobruslaři zvažují bojkot ME v Rusku

Heerenveen (Nizozemsko) - Elitní nizozemští rychlobruslaři zvažují, že se v lednu nepředstaví na mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku. Hlavní rivalka Martiny Sáblíkové v posledních letech Ireen Wüstová nebo Sven Kramer nechtějí do Ruska s ohledem na možnou vinu ruské armády na sestřelení malajsijského letadla na Ukrajině.

Sven Kramer
zdroj: ISIFA

"Momentálně mám pocit, že není správné, abych obhajovala evropský titul v Rusku," uvedla Wüstová. "Mnoho Holanďanů zná někoho, koho letecká havárie poznamenala. Proto teď nemůžu nic vyloučit," řekla osmadvacetiletá čtyřnásobná olympijská vítězka, která vícebojařské ME ovládla v posledních dvou letech.

Diskuse o tom, že by někteří nizozemští rychlobruslaři kontinentální šampionát bojkotovali, se rozhořela v dějišti víkendového světového poháru v Berlíně. Jako první se o ní zmínil trenér Jan van Veen. Vedle Wüstové a Kramera tuto možnost naznačila například i Marrit Leenstraová.

Ireen Wüstová
zdroj: ČT24

Hvězdní Nizozemci však zřejmě do Čeljabinsku nakonec poletí. "Samozřejmě, že je to dilema a hodně složité rozhodnutí. Je to velmi citlivá otázka," podotkl Kramer, který nechce sport spojovat s politikou. "Nakonec jsem sportovec, který tvrdě trénuje a bruslí. Myslím si, že by to měla vyřešit mezinárodní unie. Pokud se mě ale ptáte, tak bych osobně dal přednost tomu, kdyby se mistrovství Evropy konalo jinde," uvedl sedminásobný kontinentální šampion.

Nizozemská národní federace ani tamní olympijský výbor nechtějí do rozhodnutí závodníků zasahovat. Viceprezident Ruské bruslařské unie Andrej Vahutin uvedl, že by všichni, kteří nebudou chtít v Čeljabinsku startovat, mohli dostat od ISU trest. To však popřel viceprezident mezinárodní unie Jan Dijkema a nizozemský tisk reakci ruské strany označil za mlácení prázdné slámy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články