Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nevím, zda na to mám. Musela bych zajet asi životně, řekla o obhajobě Sáblíková

Na ledový ovál před závodem na 3000 metrů na mistrovství světa v Heerenveenu vstoupí jako úřadující šampionka a obhájkyně zlata. Udržet tento post i po dojezdu ale pro Martinu Sáblíkovou nebude vůbec lehké. Česká rychlobruslařka totiž hlavní favoritkou není, jelikož na předešlých třech akcích v hale Thialf celkem pět soupeřek dokázalo zajet lepší čas než trojnásobná olympijská vítězka. Přímý přenos sledujte od 14:50 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

"Holky jsou brutálně rychlé, bude to hodně těžké a vyrovnané. Prát se o medailové pozice na trojce i pětce bude náročné, ale bude to alespoň zajímavé," uvedla Sáblíková, která je stejně jako další rychlobruslaři a rychlobruslařky "zavřená" v heerenveenské "bublině" již více než měsíc. V atypické sezoně se zde konaly už mistrovství Evropy i dva Světové poháry.

Třiatřicetiletá česká reprezentantka získala na kontinentálním šampionátu ve víceboji bronz, v pohárových závodech na trojce skončila dvakrát čtvrtá. "Pokud bude led stejně rychlý jako na minulých závodech, tak si myslím, že medaile bude viset pod 3:59, což by pro mě znamenalo jet tady svůj nejlepší čas v životě," podotkla Sáblíková, jež v Heerenveenu dosud dokázala pokořit čtyřminutovou hranici jen jednou. Při prvním SP zajela čas 3:59,21.

"Na jednu stranu je to velká výzva, na druhou stranu nevím, zda je to v mých silách," přiznala.

Sama počítá s tím, že o medaile bude ve čtvrtek bojovat až osm rychlobruslařek. Jako hlavní favoritka se na start postaví Ruska Natalija Voroninová, která na konci ledna vytvořila nový rekord dráhy časem 3:56,85. Rychlejší než Sáblíková byly letos i Nizozemky Irene Schoutenová, Antoinette de Jongová a Joy Beuneová i Ragne Wiklundová z Norska.

"Všechny jsou schopné jet pod čtyři, stejně jako (Kanaďanka Isabelle) Weidemannová. Bude to hodně velký boj. Šest až osm holek je vyrovnaných. Nechci říct, že to může padnout komukoliv, ale šanci mají všichni," řekla Sáblíková, která na trojce na MS dosud získala deset medailí. Z šesti zlatých dvě získala právě v Heerenveenu, kde v letech 2012 a 2015 ovládla trojku i pětku.

Na dvou nejdelších ženských tratích se Sáblíková představí i letos. Druhá česká reprezentantka Nikola Zdráhalová by měla závodit na kilometru, patnáctistovce a trojce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články