Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nechtěla jsem tomu ani věřit, přiznala po triumfu šťastná Sáblíková

Smolná loňská sezona, ovlivněná zdravotními problémy, je pryč a rychlobruslařka Martina Sáblíková znovu vítězí. Na tříkilometrové trati na mistrovství světa v Inzellu triumfovala v novém rekordu dráhy a nejlepším čase sezony.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/DPA autor: Peter Kneffel

"Ráda bych našla nějaká správná slova, co k závodu říct, ale jde to hrozně těžko. Když jsem viděla, že za časem je jednička, tak jsem tomu nechtěla uvěřit. Jak moc jsem si to užívala a jak moc velkou radost mám, teď ani nejde popsat," řekla po závodě staronová šampionka, jež byla na předchozím šampionátu v Koreji v roce 2017 na 3000 metrů druhá.  

V Inzellu porazila trojnásobná olympijská šampionka druhou Nizozemku Antoinette de Jongovou o půl sekundy, třetí Natalja Voroninová z Ruska už na ni ztratila přes sekundu. Sáblíková sbírá zlaté medaile na světových šampionátech nepřetržitě od roku 2007 a nyní vybojovala čtrnáctý titul z MS na jednotlivých tratích. Po zdravotních problémech v uplynulých měsících přitom nevěřila, že to dokáže.  

"Kam tuhle medaili řadím? Po všech problémech v minulých letech hodně vysoko. Nevím, kam až vlastně. Nevěřila jsem, že ještě takový pocit zažiju. Po projetí cílem to byla opravdu neuvěřitelná radost. Musím poděkovat Petrovi, protože jsem nevěřila, že taková forma ještě může přijít," ocenila kouče Petra Nováka.  

Jako satisfakci však vítězství nebrala. "Na olympiádě jsem měla určité problémy, ale brala jsem stříbro. A trojka, na které jsem byla čtvrtá, je už zapomenutá. Beru to jako nový start. Mám na krku placku a je mi všechno jedno," usmívala se Sáblíková, která startovala v poslední rozjížďce a hned po projetí cílem mohla začít slavit. "Užila jsem si to neuvěřitelným způsobem. To bude zase dlouhá noc...," řekla rodačka z Nového Města na Moravě, která má vždy po vypjatých závodech problém usnout.  

Radovala se ještě dlouho po závodě. "Hned po jeho skončení se mi chtělo brečet. Já měla fakt neuvěřitelný emoce, protože to bylo opravdu bezvadný. Něco podobného jsem zažila naposledy možná na olympiádě v Soči," uvedla Sáblíková, která se vrátila na trůn pro světovou šampionku na trati 3000 metrů po třech letech. "Je to fakt neuvěřitelné. Nechci říct, že trojka je těžší než pětka, ale jsem hrozně ráda, že mám placku na krku, protože mám splněno," dodala Sáblíková.

Jednatřicetiletá česká rychlobruslařka se v Inzellu představí ještě v sobotu, kdy bude usilovat o jubilejní desátý titul v řadě na 5000 metrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články