Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Najednou se všechno rozsypalo, říká Sáblíková na prahu nejisté sezony

Dost divná sezona čeká rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Trojnásobná olympijská vítězka se sice v týdnu přesune do Inzellu, kde začne trénovat na ledě, ale už teď ví, že ji letos nečeká žádný velký závod. Mezinárodní bruslařská federace zrušila čtyři Světové poháry a nyní definitivně rozhodla, že nebudou ani plánované náhradní akce v Nizozemsku.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jeff McIntosh

"Dalo se to trochu čekat, všichni jsme počítali s oběma variantami. Když to ale takhle vyjde oficiálně, tak se člověk najednou zamyslí, jestli je to dobře, nebo špatně. Jsme závodníci, chceme závodit, děláme rychlobruslení, protože nás baví a naplňuje, ale samozřejmě je to zvláštní, taková prázdnota, že nemůžeme závodit," popsala Sáblíková situaci v tiskové zprávě.

Seriál SP měl začít v polovině listopadu v Polsku a pokračovat v Norsku, USA a Kanadě. Ani jeden ze čtyř podniků se ale neuskuteční. Zatím by se mělo závodit jen v únoru v Číně a při březnovém finále v Nizozemsku. Už v lednu by se v Heerenveenu mělo jet mistrovství Evropy.

"Doufám, že Světový pohár přesunou na leden, únor, březen a vymyslí něco, jak by mohl fungovat. Pro nás závodníky to nyní znamená, že se trochu upraví intenzita tréninků, když máme před sebou tři měsíce bez extra důležitých závodů. Je to nová situace a věřím, že v lednu a únoru se nejdůležitější závody nějakým způsobem odjedou," doufá třiatřicetiletá reprezentantka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková se chystá měnit plány přípravy

Sáblíková bude nyní s dalšími českými rychlobruslaři trénovat v Inzellu, kde se představí i na tradičních zkušebních závodech. Poté by chtěla odjet do Collalba, kde tradičně pokračuje v přípravě.

"Snažím se s tím poprat, budeme muset hodně věcí předělat. V různých lokacích jsou různá omezení, i co se týče testů, abychom se nemuseli nechat testovat každých 14 dní. Všechno bude jiné, příprava, místa, jsme zvyklí trénovat ve vysokých intenzitách, mít najeté tratě," řekla Sáblíková, která netuší, jak na ni změny dolehnou. "Nechci říct, že bez závodů motivace upadla, ale najednou se všechno rozsypalo," přiznala.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka je známá jako perfekcionistka a současná nejistota jí proto příliš nevyhovuje. "Potřebuji mít všechno stoprocentní, musím vědět, že věci jdou tak, jak mají. Že mám odtrénováno to, na co jsem zvyklá. Tímhle se nabourává systém, který mám zažitý za patnáct let závodění. Jsem z toho popravdě trochu nesvá, na druhou stranu je to nová zkušenost," řekla jedenadvacetinásobná mistryně světa.

Rychlobruslení mělo štěstí, že koronavirová krize jeho minulou sezonu nepoznamenala. Teď je na tom ale podobně jako řada dalších sportů. "Byla bych samozřejmě ráda, kdyby všechno bylo v pořádku a svět s tímhle problémem vůbec nebojoval. Motivace je pro mě ale dál jasná: ať už pustí závody kdykoliv, mojí hlavní snahou bude dostat se na olympiádu a tam bojovat o nejvyšší příčky. V tom nepolevím," uvedla Sáblíková, která by mohla na Hrách v Pekingu 2022 ukončit závodní kariéru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články