Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistrovství světa v rychlobruslení začíná v Heerenveenu. Sáblíková pojede o 12. medaili na trojce

Vrchol sezony čeká v nizozemském Heerenveenu rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Na mistrovství světa na jednotlivých tratích se bude snažit rozšířit svou bohatou sbírku cenných kovů. V dnešním závodu na 3000 metrů bude usilovat již o dvanáctou medaili na této trati v kariéře, na předchozím šampionátu v roce 2021 skončila druhá. Přímý přenos čtvrtečního programu sledujte od 18:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Martina Sáblíková
zdroj: PAP autor: Grzegorz Michalowski

"Chtěla bych, abych si po skončení mistrovství světa mohla říct, že jsem zpět. V létě jsem měla větší pauzu. Budu ráda, když se mi povede zajet solidní umístění, ale upřímně – na medaili nemyslím," plánovala Sáblíková. V létě ji přibrzdilo zranění, navíc se zranila i v prosinci v tréninku v Calgary, kde se při pádu řízla bruslí do pravé nohy.

V první polovině února na Světovém poháru v Tomaszówě Mazowieckém si ale trojnásobná olympijská šampionka ověřila, že má dobrou formu. V obou závodech na 3000 metrů skončila druhá, nestačila pouze na suverénní Norku Ragne Wiklundovou.

"Tady v Heerenveenu to ale bude jiné. Bude se to muset rozjet rychleji, budou se jezdit rychlejší časy," konstatovala Sáblíková.

V únoru pětatřicetiletou rodačku z Nového Města na Moravě přibrzdila nemoc. "Teď už jsem na tom lépe, i když po Tomaszówě to nebylo ideální. Dokonce jsme musela dva dny ležet v posteli, což mi na psychice moc nepřidalo, ale nebyla jsem jediná. Řekla bych, že po Tomaszówě se polovina lidí (kteří tam startovali) prala s nějakou rýmičkou, virózou a někdo i s covidem," řekla Sáblíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízda Sáblíkové v závodě na 3000 metrů v Tomaszówě

Na mistrovství budou mít velkou výhodu nizozemské rychlobruslařky v čele s olympijskou vítězkou z Pekingu na trojce Irene Schoutenovou, které v Polsku nestartovaly a trénovaly doma. Jen některé z nich zasáhly do vybraných závodů v Tomaszówě Mazowieckém.

"Myslím si, že na tom vydělaly," uvedla Sáblíková, která považuje za hlavní aspirantku na zlato ze čtvrtečního závodu Wiklundovou. "Favoritek je ale hodně. Všechny tři Holanďanky, tři Kanaďanky a uvidíme, co předvedou Japonky, které jsou poslední dobou dobré. Je to mistrovství světa a překvapit může i někdo další," dodala šestinásobná světová šampionka na 3000 metrů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články