Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Erbanová vybojovala svou první medaili na mistrovství světa

Heerenveen - Již druhou medaili během dvou dní mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích vybojovala česká závodnice. Karolína Erbanová v závodu na 1 000 metrů obsadila třetí místo a získala tak bronzovou medaili. V této disciplíně vybojovala mladá česká reprezentantka minulý týden bronz na Světovém poháru právě v Heerenveenu. V této sezoně se na stupně vítězů v elitním seriálu prosadila už třikrát.

Karolína Erbanová (vpravo) na stupních vítězů
zdroj: AP autor: Peter Dejong

"Jsem přepadlá, vůbec mi to nedochází. První velká dospělácká medaile.... Je to neuvěřitelný zážitek," kroutila Erbanová hlavou dvacet minut po závodě. Dvaadvacetiletá Erbanová se v této sezoně už třikrát probojovala na stupně vítězů ve světovém poháru, naposledy před týdnem právě v Heerenveenu, kde se díky působení v nizozemském týmu stabilně připravuje. A svou formu potvrdila i na mistrovství světa.

Erbanové vyšel skvěle start, na kterém byla nejrychlejší ze všech. Ještě na druhém mezičase ztrácela na Boweovou jen 14 setin, jenže v posledním kole jí trochu docházely síly a na vítězku nabrala více než vteřinovou ztrátu. V přímém souboji s další favoritkou Ireen Wüstovou z Nizozemska však vybojovala třetí pozici.

"Věděla jsem, že musím jet od začátku naplno a každý krok musí být stoprocentní. Na začátku to bylo dobré, pak jsem se snažila dát vše do druhého kola," řekla Erbanová, kterou přímo na dráze vedl reprezentační kouč Petr Novák, z jehož tréninkové skupiny loni v létě odešla.

Wüstovou vedla Marianne Timmerová, pod níž se Erbanová momentálně připravuje v nizozemském týmu Continu. "V sezoně už se nám to stalo. Přijde mi to fajn. Petr je reprezentační trenér, před závodem je tam Marianne, která se se mnou teď po závodech i při tréninku pohybuje. Pro mě skvělý pocit," pousmála se dvaadvacetiletá rychlobruslařka.

Erbanová tak získala druhou českou medaili na šampionátu po čtvrtečním zlatu Martiny Sáblíkové na 3 000 metrů. Trojnásobná olympijská vítězka dnes bude o další zlato bojovat na své parádní trati 5 000 m. Erbanová se na MS představí ještě v sobotním závodě na 500 metrů a v neděli na 1 500 metrů.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Heerenveenu

Ženy

1000 m: 1. Boweová (USA) 1:13,90, 2. Richardsonová (obě USA) 1:14,49, 3. Erbanová (ČR) 1:15,26. 18:52 1500 m muži, 19:53 5000 m ženy, 21:29 družstva muži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články