Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Erbanová před startem sezony: Hnacím motorem je olympijská medaile

Rychlobruslařka Karolína Erbanová absolvovala dle svých slov nejlepší přípravné období v kariéře a v Pchjongčchangu chce zaútočit na zisk cenného kovu. Ještě předtím však pětadvacetiletou českou reprezentantku čekají starty ve Světovém poháru, ze kterého se na vrchol letošní sezony musí kvalifikovat.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michael Sohn

"Samotná kvalifikace pro mě cílem není. Myslím si, že kdybych předváděla svůj průměr, tak se kvalifikuji. Jde spíše o to, abych sezonu správně nastavila s jasným cílem, který je v únoru," řekla Erbanová.

Dosavadním olympijským maximem rodačky z Vrchlabí jsou desátá místa na tratích 500 a 1000 metrů ze Soči. V Pchjongčchangu nicméně chce být výše. Ráda by vystoupala na stupně vítězů. "Pokud se už několik let pohybuji do desítky a v minulé sezoně do pětky, tak jaký jiný cíl mohu mít? Nemůžu si dávat cíl skončit do desátého místa, takový si nedává nikdo z první patnáctky. Všichni mají hnací motor postavený na nejvyšších příčkách," uvedla.

Úřadující evropská šampionka ve sprintu se již třetím rokem připravuje v Nizozemsku a stejně jako v minulé sezoně bude členkou týmu Afterpay. "Pořád reprezentuji Českou republiku, ale mám tady víceméně domov a zázemí. Bydlím hodně blízko (haly, pozn. autora) Thialf, vše je pod kontrolou. Člověk je více v klidu," pokračovala Erbanová.

Pochvaluje si zejména spolupráci s trenérem Dennisem van der Gunem. "To je hodně důležité. A s Dennisem to šlo od začátku lehce. Letos jsme na to jen navázali," konstatovala česká reprezentantka, jež se pod vedením současného kouče připravuje druhý rok.

Optimismus jí dodaly i výsledky v kontrolních závodech. "Časy byly nejrychlejší, co jsem kdy před sezonou předvedla. Já jsem známá tím, že na startu ročníku se teprve začínám rozjíždět. Vstup byl výborný a chci na to navázat v sezoně," prohlásila Erbanová, kterou stejně jako ostatní rychlobruslařky čeká ostrý start do sezony příští týden.

Martina Sáblíková s Karolínou Erbanou pózují se svými medailemi
zdroj: Instagram autor: Karolína Erbanová

Úvodní podnik SP se koná v Heerenveenu. "To mi vyhovuje. První závody si dám z domácího prostředí, jako letos na Evropu. Odpadne tak cestování a balení. Poté jedeme do Stavangeru, kam mám z Amsterdamu přímý let, takže to taky není nic hrozného. Až pak nastanou dva trochu náročnější svěťáky v Kanadě a Americe," pochvalovala si program.

Přestože chce hned na začátku uspět, uvědomuje si, že nejdůležitější budou až výkony v únoru. "Na všech závodech budu chtít jet dobře, ale s tím, že některé starty nemusí být stoprocentní. Pořád se trénuje a připravuje na velký závod v únoru. Do té doby musím udělat spoustu důležitých malých kroků," dodala Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články