Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ženské sedmičky jsou možná poslední šance, jak s naším ragby něco udělat, říká Kafka

Českého ragby se právě probíhající mistrovství světa stejně jako všechna předchozí netýká. Reprezentace se čerstvě vrátila do třetí evropské skupiny Trophy, zatímco starý kontinent mimo elitních týmů ze Six Nations zastupují na šampionátu jen tři nejlepší z vyšší divize Championship. Největší domácí nadějí tohoto sportu je tak sedmičkový výběr žen, který se díky bronzu na Evropských hrách dostal do kvalifikace o olympijské hry.

Česká sedmičková reprezentace žen
zdroj: Česká rugbyová unie

Národní tým se aktuálně nemůže poměřovat s žádným z účastníků Championship. Ambice a priority jsou mnohem skromnější.

"Postup na mistrovství světa v dohledné době reálný není a ani si ho neklademe jako zásadní cíl v naší práci," přiznává nový sportovní ředitel České rugbyové unie Roman Šuster.

Mistrovství světa zůstává snem, reprezentace se soustředí na postupné kroky. "Je pro nás zásadní stabilizovat se v Trophy, hrát vyrovnané zápasy a následně se pokusit o postup do Championship," přibližuje Šuster.

Rugby Europe Super Cup bude hrát také český tým

Další možnost rozvoje mimo reprezentaci mají čeští hráči v rámci evropského Super Cupu. Česko v něm bude od letoška zastupovat nově založený tým Warriors, jehož kostrou jsou reprezentanti do 23 let.

V kvalitativně slabší skupině B se výběr trenéra Jana Oswalda během listopadu postupně utká s rumunským, belgickým a nizozemským soupeřem.

"V tomto turnaji hrají výběrové týmy jednotlivých federací a každá k tomu projektu přistupuje jinak. My jsme se rozhodli pro tým do 23 let, aby získal další zkušenosti, které si následně hráči mohou přenést i do dospělé reprezentace," vysvětluje Šuster.

Je nám líto, video expirovalo.
Kafka: Ženské sedmičky by měly mít maximální podporu, zaslouží si to

Paradoxně mnohem reálnější je možnost vidět české barvy na olympijském turnaji. Sedmičkový výběr žen si bronzem na Evropských hrách zajistil účast v přímé kvalifikaci o hry v Paříži.

Ženské ragby zažívá boom a expert ČT Martin Kafka je z výkonů národního týmu nadšený. "Když vezmu všechno, co jsem se kdy naučil ohledně trénování a metodiky, tak prostě nechápu, jak holky dokázaly za tak krátkou dobu udělat takový pokrok," kroutí hlavou bývalý kouč mužské patnáctkové reprezentace.

"Mají teď před sebou poslední turnaj, ze kterého se můžou kvalifikovat na olympiádu. Jsem za to hrozně rád, a klobouk dolů," pokračuje Kafka.

Kafka: Možná jsou to právě holky, kdo nás dokáže nakopnout

Podle jeho názoru, který sám považuje za radikální, by se teď mělo vše přizpůsobit úspěchu týmu, který je momentálně nejsilnější. Protože tím by se mohlo k lepším zítřkům odrazit celé domácí ragby.

"Už jsem si nemyslel, že další šance přijde. Před dvaceti lety jsme s patnáctkami hráli ve skupině A mistrovství Evropy s Gruzií nebo Rumunskem, nestalo se nic. Sedmičky se staly součástí olympijského programu, nereagovali jsme. A teď přišla tahle obrovská příležitost," neskrývá nadšení Kafka.

"Po téměř sto letech ragby v Česku můžeme udělat tento skutečný krok dopředu. A možná že právě holky nám dokážou dát ten impulz a nakopnout nás," dodává.

Na ženský tým by proto nyní upřel veškerou pozornost. "Protože když nic jiného, tak si to zaslouží. Jsou to amatérky, které trénují čtyřikrát, pětkrát týdně. Hrají proti profesionálním týmům, a stejně jsou schopné je porážet. Možná je to opravdu poslední šance, jak s českým ragby něco udělat. Investujme do nich, jsou fantastické," uzavírá Kafka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články