Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

V Pákistánu odmítli ušít míč pro ragby, ocas českého lva prý ponižuje Alláha

Praha - Český dvouocasý lev na ragbyových míčích nebude. Pákistánská textilní společnost totiž odmítla logo vyobrazit – prý obsahuje slovo Alláh a jedná se proto o znesvěcení jména božího. Bojí se možných důsledků. Boží jméno se má skrývat u kořene ocasu. Česká ragbyová unie (ČSRU) se tak rozhodla znak na míčích vypustit, uveden tak bude pouze nápis "České ragby". Tématu se věnoval publicistický pořad ČT 168 hodin.

Je nám líto, video expirovalo.
168 hodin - logo českého ragby

Česká ragbyová unie spolupracuje s firmou Adidas, která své produkty nechává šít v Pákistánu. A tamní textilka odmítla zakázku zpracovat s odůvodněním, že kaligrafie na míči ponižuje islámského Boha a může mezi muslimskou komunitou vyvolat bouřlivé reakce vedoucí například k bojkotu produktů firmy nebo ke stávkám. "Ocas toho lva je náhodně podobný arabsky napsanému slovu Bůh, tedy Alláh. Vidět v tom nějakou urážku, tomu nevěřím," hodnotí logo religionista a teolog Ivan Odilo Štampach.

Celá záležitost překvapila i Pavla Myšáka, generálního sekretáře ČSRU. "Logo je po celém světě přijímáno velmi kladně." To dosvědčují i mnohá prestižní designová ocenění, které ztvárnění dvouocasého lva obdrželo v Čechách, Evropě i Spojených státech. "Dá se říct, že to viděly desetitisíce odborníků po celém světě a všichni to hodnotili pozitivně. Nikdo v tom nic nenašel," podivuje se Martin Charvát z PR agentury Konektor, z jejíž dílny ztvárnění znaku pochází.

Muneeb Hassan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí v ČR, pochybnosti o urážlivém potenciálu loga sdílí, zároveň však firmě přisuzuje možnost pracovní zakázku odmítnout. "Můžete vidět jméno Alláh kdekoliv. Já si myslím, že na to však určitě mají právo. Nechť to udělají někde jinde, prosím." Stejný názor má i religionista Štampach. "Já osobně se domnívám, že je to přecitlivělost. Ale v tomto případě bych respektoval jejich cítění, protože je to obchodní záležitost."

Smířlivě se nakonec zachovala i Česká ragbyová unie, na míčích bude uveden pouze nápis "České ragby". Na ostatní sportovní výbavě však logo prozatím zůstane. České ragbisty ale zanedlouho čeká zápas v Izraeli a unie chce ještě před odjezdem zjistit, zda by logo nemohlo pohoršovat i tam.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články