Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Utkání s Lotyšskem poslouží jako příprava, rozhodne se ve Švédsku, říká trenér ragbistů Němeček

České ragbisty čekají dva důležité zápasy ve 3. divizi mistrovství Evropy patnáctek, které rozhodnou o postupujícím celku do vyšší úrovně ME Trophy. Tam dle slov hlavního trenéra reprezentace Miroslava Němečka výkonnostně český tým patří, a proto si chtějí polepšit. Prvně ale musí skupinu vyhrát. V sobotu 7. května přivítají v areálu sparťanského stadionu na Podvinném Mlýně Lotyše. Turnaj završí o týden později ve Švédsku. Přímý přenos sobotního utkání sledujte živě od 14:50 na programu ČT sport nebo ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Reprezentace v patnáctkovém rugby bude hrát o ME

Po zdárném výkonu českých patnáctkových ragbistů na mistrovství Evropy ve 3. divizi s Maďarskem, kdy si se soupeři poradili hladce 31:13, je od vysněného postupu do vyšší druhé divize dělí dvě výhry. Tu první povinnou si můžou připsat už v sobotu 7. května před domácím publikem. Turnaj hráči zakončí o týden později ve Švédsku.

Čeští reprezentanti v sobotu od 14:55 hodin vyzvou na stadionu RC Sparty výběr Lotyšska. A hlavní trenér Miroslav Němeček věří v další zdárnou výhru. "První utkání proti Lotyšsku by nám mělo sloužit jako příprava. Co máme na papíře a jak to bude ve skutečnosti vypadat, to se uvidí na hřišti," řekl jednačtyřicetiletý bývalý profesionální hráč.

Jeho svěřenci podle něj výkonnostně patří do vyšší divize, kam také chtějí postoupit. Rozhodnout by se o tom mělo až v souboji se Švédy. Ti mají, stejně jako český výběr, dvě výhry. "Tým má jasný potenciál se tam dostat. Naše skupina pro nás není dobrá v tom, že nás nikam herně neposouvá," vysvětlil nutnost účasti v lepší konkurenci kouč.

Němeček za dob svých hráčských let sám reprezentoval Česko v divizi nejvyšší. "Tenkrát jsme měli poměrně dost hráčů v zahraničí, kteří hráli vysokou úroveň té nejlepší ligy. Postupem času už se nám nedařilo dostávat nejmladší hráče do těchto lig a šli jsme dolů. Cesta zpátky je těžká, ale vidím světlo na konci tunelu," připustil. 

Spoléhat chce primárně na mladou generaci, kterou má i v týmu. "Jsou to mladí nadějní hráči, kteří mají před sebou budoucnost," ujistil. Juniorská dvacítková i osmnáctková reprezentace se kvalifikovala na velké mezinárodní turnaje. Sedmičkové ragby se v loňském ročníku dostalo i mezi deset nejlepších týmů Evropy. Na olympijskou účast si ale podle Němečka ještě tak osm až deset let budou muset počkat. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články