Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Titul mistrů světa opět patří Novému Zélandu, nezastavila ho ani Austrálie

Londýn – I další čtyři roky bude patřit titul mistrů světa ragbistům Nového Zélandu. Ve finále All Blacks porazili v souboji velmocí Austrálii 34:17 a hned nadvakrát se zapsali do historie. Jako první tým obhájili triumf, který pro ně byl již třetím, což se doposud rovněž nikomu nepodařilo. Hlavní hvězdou finálového duelu se stal Dan Carter, který nakopal hned devatenáct bodů.

Čtyřikrát zamířil přesně na háčko z trestného kopu, dvakrát po položení pětky a jednou uspěl dokonce s drop goalem. Novozélandská superhvězda Dan Carter při svém posledním představení na mistrovství světa zářil ve velkém stylu a loučení to pro něj bylo zlaté.

"Bylo to pro něj opravdu mimořádné, že mohl dneska předvést, co všechno umí. Skvělý způsob jak se rozloučit. Lepší scénář se napsat nedal," prohlásil trenér Nového Zélandu Steve Hansen na adresu Cartera, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Třiatřicetiletý hráč byl vidět hned od začátku a v osmé minutě poslal All Blacks do trojbodového vedení. Jejich vedení ale mohlo být mnohem vyšší, jelikož do utkání vlétli, jak je pro ně typické, s obrovským nasazením a Australané měli obrovské problémy s jejich bráněním.

Wallabies na inkasovanou branku sice odpověděli stejně, když zamířil přesně Bernard Foley. První půlka však od té doby patřila už jenom Novému Zélandu. Dvakrát za tři body skóroval z kopu Carter a pro první pětku v závěru úvodní čtyřicetiminutovky doběhl Nehe Milner-Skudder.

Obhájce titulu byl k pětce několikrát blízko i mnohem dříve, jenže před pětkovištěm Austrálie se často dopouštěl špatné hry na zemi, což znamenalo ztrátu míče.

Od finále minulého MS Novozélanďané prohráli jen tři z 54 zápasů.

Hned v úvodu části druhé další pětku položil Ma´a Nonu, All Blacks vedli 21:3 a zdálo se, že si v klidu dokráčí pro triumf. Po zbytečné žluté kartě Bena Smitha ale utkání dostalo nečekanou záplatku. Australané zvýšili tlak a díky pětkám Davida Pococka a Turida Kuridraniho a kopům Bernarda Foleyho snížili na rozdíl čtyř bodů a udělali z koncovky drama.

Richie McCaw: Nezpanikařili jsme

"Tou dobou jsme na tom nebyli dobře. Bylo třeba nezpanikařit, hrát jednoduše a držet míč vzadu, abychom dostali hru zase pod kontrolu. Je vidět, že máme hráče velkého kalibru," uvedl kapitán Richie McCaw.

V závěrečné desetiminutovce ovšem přišly chvíle Cartera. Ten nejprve uspěl s efektním drop goalem téměř z poloviny hřiště. "Jenom jsem na míč křičel 'jdi, jdi'. Nebyl jsem si jistý, že to bude stačit. Byla to velká úleva, když jsem viděl, že to vyšlo." Následně proměnil trestný kop a Nový Zéland již neochvějně kráčel za vítězstvím.

To v závěru ještě potvrdil položenou pětkou Beauden Barrett a tečku za vším dal opět Carter, který proměnil kop po položení. "Jsem na tým ohromně pyšný. Obhájit titul, to je splněný sen. Jsme silná parta, co se snaží o věci, které nikdo před ní nedokázal. Je to výjimečný pocit být její součástí," řekl třiatřicetiletý kopáč.

Carter, jenž má na kontě rekordních 1598 bodů v reprezentačním dresu, po šampionátu zamíří do pařížského klubu Racing Metro, kde bude s ročním platem 1,5 milionu eur nejlépe placeným ragbistou světa.

Kapitán Richie McCaw po finále, které bylo pro jeho tým čtrnáctým vítězným zápasem na MS v řadě, převzal trofej z rukou prince Harryho. Novozélanďané vyhráli šampionát poprvé na cizí půdě, v letech 1987 a 2011 slavili doma. Australští ragbisté získali stříbro stejně jako v roce 2003 a vylepšili bronzovou příčku z minulého šampionátu.

"Statečně jsme se rvali a vrátili se do hry, ale oni jsou mistři světa a zaslouženě," řekl australský kouč Michael Cheika. "Pořád jsem věřil, i ke konci, ale nemělo to tak dnes být. Na kluky jsem hrdý," prohlásil.

I podle kapitána poraženého celku Stephena Moorea si Nový Zéland vítězství zcela zasloužil. "Nemáme se na co vymlouvat. Jsem pyšný na náš výkon a na to, jak jsme se vrátili do zápasu. Občas narazíte na silnější tým a tohle byl ten případ," řekl Moore.

Nový Zéland - Austrálie 34:17 (16:3)

Body: Carter 19, Milner-Skudder, Nonu a Barrett po 5 - Foley 7, Pocock a Kuridrani po 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články