Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Skupina D: Dosáhnou konečně Les Bleus až na vrchol?

Praha – Francie patří bezesporu mezi nejúspěšnější země historie mistrovství světa. Pouze jednou chyběla mezi nejlepšími čtyřmi, získala čtyři medaile a třikrát byla ve finále. Pohár Webba Ellise ale Les Bleus stále uniká. Obhájci stříbra z minulého šampionátu opět patří k favoritům na jednu z medailí, tentokrát by ale mohli mít problémy už v základní skupině, kde je čeká mimo jiné překvapení letošní sezony Irsko.

Ragbisté Francie
zdroj: Reuters autor: Cathal McNaughton

Tři generace francouzských ragbistů se neúspěšně pokoušely vybojovat světové zlato. Na prvním šampionátu v roce 1987 i před čtyřmi lety byl nad síly "Mušketýrů" Nový Zéland, v roce 1999 zase Austrálie.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

I letos Les Bleus věří minimálně v semifinálovou účast, až čtvrté místo v letošních Six Nations by ale mělo být dostatečným varováním. Do turnaje Francouzi vstoupí 19. září na Twickenhamu soubojem s Itálií, jen o čtyři dny později je čeká outsider skupiny z Rumunska, poté zápas s Kanadou a závěrečný den základní části pak v Cardiffu očekáváný duel o první místo s Irskem.

Shamrocks mají výbornou formu, na letošních Six Nations zvítězili, když prohráli jen s Walesem a třeba Francii v domácím prostředí porazili 18:11. Prvním cílem výběru, který je v ragby tradičně složen z hráčů Severního Irska i Irské republiky, tak musí být první příčka ve skupině. Tu ale Irové obsadili po překvapivém vítězství nad Austrálií třeba i na předchozím šampionátu, pak ale vypadli ve čtvrtfinále s Walesem. Právě první kolo play-off je dosavadním maximem Shamrocks, silná generace ale věří, že toto prokletí konečně zlomí.

Utkání Irsko - Francie
zdroj: Reuters autor: Cathal McNaughton

Italové by papírově měli být největším konkurentem favorizovaného dua, reálně ale Azzurri cílí hlavně na třetí místo ve skupině, ke kterému vede cesta přes výhry nad Kanadou a Rumunskem. Javorové listy se jako dlouhodobě nejlepší celek Severní Ameriky zatím zúčastnily všech šampionátů, historické čtvrtfinále z roku 1991 je už ale prakticky zapomenuté. I Rumuni se zatím objevili na všech MS, jejich maximem ale bude případný úspěch v duelu s Kanadou.

Tip na pořadí ve skupině: 1. Irsko, 2. Francie, 3. Itálie, 4. Kanada, 5. Rumunsko

Hlavní zprávy

Nejčtenější články