Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Skupina C: All Blacks obhajují titul. Dokáží uspět i mimo domácí půdu?

Praha – Ještě nikdy v historii se žádnému týmu nepodařilo titul mistra světa obhájit. A jen dvakrát, Anglii v roce 2007 a Austrálii o čtyři roky dříve, se úřadující šampion dostal alespoň do finále. Novozélanďané vstupují do turnaje právě v roli obhájce Poháru Webba Ellise a věří, že právě oni tuto tradici prolomí a navíc získají rekordní třetí prvenství. V základní skupině by All Blacks podle očekávání neměli mít problémy s postupem z prvního místa, doprovodit by je měla Argentina.

Haka ragbistů Nového Zélandu
zdroj: Reuters autor: Anthony Phelps

Proti ambicím Nového Zélandu ovšem hovoří ještě jedna důležitá statistika, tradičně největší favorit MS dokázal turnaj vyhrát vždy pouze v domácím prostředí, jinak se už jen jednou probojoval do finále, kde v roce 1995 podlehl Jižní Africe. Přesto jsou All Blacks jednoznačně nejúspěšnějším celkem v historii světových šampionátů, pouze jednou chyběli mezi nejlepší čtyřkou a na sedmi turnajích vybojovali pět medailí.

Je nám líto, video expirovalo.
Dokument o cestě All Blacks za titulem mistrů světa

Poprvé se All Blacks i se svým válečným tancem haka představí 20. září ve Wembley proti Argentině, hned o čtyři dny později je čeká největší outsider turnaje Namibie, 2. října se v Cardiffu utkají s Gruzií a v posledním kole je na programu tichomořské derby s Tongou.

Utkání Nový Zéland - Argentina
zdroj: Reuters autor: Anthony Phelps

Argentina zaznamenala za dobu konání světových šampionátů snad největší kvalitativní posun ze všech účastníků. Z průměrného týmu vyrostl postupem času respektovaný protivník, kterého si žádný z favoritů nemůže dovolit podcenit. Na posledních čtyřech šampionátech chyběli Los Pumas ve čtvrtfinále pouze jednou a ve Francii před osmi lety vybojovali historický bronz. Také proto si Argentina vysloužila pozvánku do každoročního turnaje Tri Nations, který tak od roku 2012 už se čtyřmi účastníky nese název Rugby Championship.

Zajímavé reportáže ze zákulisí světového ragby v magazínu WORLD RUGBY (//ivysilani/11097387639-world-rugby/)

Jaguáři rozehrají turnaj proti favorizovaným All Blacks, poté je čeká Gruzie, 4. října v Leicesteru důležitý souboj s Tongou a na závěr povinné vítězství nad Namibií. Ta je asi největším outsiderem celého šampionátu, probojovala se sice zásluhou vítězství v africké zóně na MS popáté v řadě, na posledních třech turnajích ale obsadila shodně poslední 20. příčku.

Tichomořské souostroví Tonga se na mistrovství světa kvalifikovalo už posedmé, nejlepším umístěním Ikale Tahi je ale 10. příčka z Francie 2007. A třetí místo ve skupině, a tedy automatická kvalifikace na následující MS v Japonsku, je také hlavním cílem Mořských Orlů.

O totéž ale bude usilovat i v posledních letech nejlepší evropský celek mimo Six Nations Gruzie, která je na MS počtvrté za sebou a v předchozích dvou případech neodjížděla z turnaje bez vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků skupiny C

Tip na pořadí ve skupině: 1. Nový Zéland, 2. Argentina, 3. Tonga, 4. Gruzie, 5. Namibie.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články