Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rumunsko po obratu s Kanadou slaví první výhru, Fidži přehrálo Uruguay

Londýn - Největší obrat v historii mistrovství světa předvedli rumunští ragbisté proti Kanadě, kterou porazili 17:15, i když prohrávali 0:15. O přímý postup na MS 2019 do Japonska se Rumuni utkají v neděli s Itálií. Kanaďané ani ve svém posledním zápase na šampionátu nedokázali zvítězit. Ve druhém pondělním duelu přehrálo Fidži jasně 47:15 nervózní Uruguay, která dohrávala bez vyloučené mlýnové spojky Agustína Ormaechey.

Kanaďané, byť měli před zápasem už pouze teoretickou naději na třetí místo ve skupině, vstoupili do utkání velmi aktivně a v 11. minutě se zásluhou trestného kopu Gordona McRorieho dostali do vedení. Pro mlýnovou spojku Kanady ale šlo o jediný úspěch ze čtyř pokusů a tento výpadek v závěru musel Javorové listy mrzet, stejně jako nevyužitá desetiminutová přesilovka po napomínání rumunského zadáka Catalina Fercua.

Ve 33. minutě zakončil rychlou akci Kanady D.T.H. van der Merwe, který tak jako jediný hráč na turnaji dokázal položit pětku v každém zápase, což se před ním povedlo jen Velšanovi Shanu Williamsovi v roce 2007. Záhy po změně stran jej napodobilo i druhé křídlo Jeff Hassler, jehož úspěšné položení navíc dokázal prokopnout náhradní kopáč Maple Leafs Nathan Harayama. Kanada vedla 15:0 a směřovala k jasnému vítězství.

Rumuni se ale nevzdali, kapitán Mihai Macovei a úspěšný kopáč Florin Vlaicu záhy dokázali snížit a stejná dvojice v 74. minutě po sérii chyb a přestupků unavených Kanaďanů přiblížila rumunské Duby už na rozdíl jediného bodu. Kanada dohrávala zápas v oslabení poté, co byl před druhou rumunskou pětkou napomínán rváček Jebb Sinclair, a v úplném závěru přišla i o vítězství, když se z trestného kopu trefil znovu ve druhé půli neomylný Vlaicu.

Výsledky mistrovství světa v ragby:

Skupina A: Fidži - Uruguay 47:15 (26:10).

Skupina D: Rumunsko - Kanada 17:15 (0:8).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články