Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ragbisté Nového Zélandu touží doma po druhém titulu

Auckland - Ragbisté Nového Zélandu jsou jasnými favority finále mistrovství světa. All Blacks vyzvou v nedělním boji o titul na domácí půdě Francii a doufají, že stejně jako před 24 lety evropský tým porazí a získají trofej. Novozélanďané sice vyhráli od roku 1903 tři čtvrtiny ze svých 483 mezinárodních zápasů, ale světový titul mají ve sbírce jen jeden. V roce 1987 slavili doma úspěch na premiérovém šampionátu a ve finále tehdy porazili právě Francii. Zápas začne v 10:00 našeho času, přímý přenos vysílá ČT4 a sportživě.cz.

Na hřišti Eden Park v Aucklandu se očekává útočná smršť All Blacks, tak jako v úvodu semifinále proti Austrálii. Většina odborníků a fanoušků věří, že Nový Zéland zvítězí. Jeden irský sázkař na ně vsadil 650 tisíc eur, přes 16 milionů korun. "Francie si finále vybojovala a předem není nic jasné. Už je to jen dostih o dvou koních a každý udělá vše pro výhru," řekl asistent All Blacks Steve Hansen.

Francie prohrála ve finále mistrovství světa v roce 1987 a znovu o dvanáct let později. Galští kohouti doufají, že do třetice všeho dobrého uspějí. "Ale moc dobře víme, že nejsme favority. Máme malou šanci uspět, ale pokud se nám naskytne, tak ji musíme využít. Musíme odehrát perfektní zápas," řekl hráč Julien Bonnaire. Francouzské křídlo Vincent Clerc si myslí, že se svým týmem může All Blacks zkrotit, tak jako se to jeho předchůdcům v Eden parku podařilo v roce 1994. "Zkusíme psát historii. Dostaneme ze sebe vše a pokusíme se o nemožné," řekl Clerc.

Nový Zéland jako jeden muž žene své ragbisty za ziskem poháru Webba Ellise a pro celou zemi by bylo obrovským zklamáním, kdyby to nevyšlo. Už jen proto, že Novozélanďané porazili Francii v základní skupině rozdílem dvaceti bodů. "Bylo by úžasné dotáhnout tuhle cestu do konce a získat trofej, protože tihle kluci už vyhráli vše a tenhle titul jim chybí," řekl kouč All Blacks Graham Henry. "Za zásluhy ho ale nedostanou, musí si pro něj dojít a jsou dost dobří, aby to dokázali."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články