Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Ragbisté Irska touží poprvé projít přes čtvrtfinále MS

Londýn - Poslední medailovou nadějí Evropy na mistrovství světa v ragby zůstávají hráči Irska. Ze sobotních čtrtfinálových duelů postoupily podle očekávání Jihoafrická republika a Nový Zéland a i Australané budou proti Skotsku velkým favoritem. Reprezentanti Zeleného ostrova však nejdříve potřebují v duelu s Argentinou překročit pomyslný vlastní stín - dosud nikdy se jim nepodařilo na MS projít mezi nejlepší čtveřici turnaje. Přímý přenos utkání Irsko - Argentina sledujte od 13:45 na ČT sport a našem webu, zápas Austrálie - Skotsko pak od 16:45 exkluzivně na ctsport.cz.

Radost ragbistů Irska
zdroj: Reuters autor: Henry Browne

Irsko - Argentina (14:00 Millenium Stadium, PP ČT sport a ctsport.cz)

Irové jsou pošesté na mistrovství světa ve čtvrtfinále, ale dál se nikdy nedostali. Argentina by pro ně nemusela být nepřekonatelná, byť historie varuje. Ze tří vzájemných soubojů na světových šampionátech vyhrály Pumy dvakrát – před šestnácti lety v prvním kole play-off a pak i v základní skupině MS 2007 jasně 30:15. Zde také Shamrocks zaznamenali nejhorší výsledek v historii, když poprvé a naposledy skončili už v základní skupině. Irové uspěli jen na MS 2003, když zvítězili o jediný bod.

Vyrovnanou statistiku vzájemných zápasů překlopili Irové na svou stranu až v posledních osmi letech, když po třech domácích vítězstvích v přátelských utkáních na domácí půdě dokázali dvakrát uspět i na loňském letním turné po Argentině. Z pohledu těchto výsledků i dosavadních výkonů na turnaji by měli být Shamrocks favoritem. Jenže ve stejné situaci byli Irové už na předchozím MS, když po slavném vítězství nad Austrálií ovládli základní skupinu, aby pak ve čtvrtfinále překvapivě podlehli Walesu.

Los Pumas v úvodním utkání ve skupině podlehli podle očekávání o deset bodů Novému Zélandu, dál už ale byli suverénní a s přehledem uhájili druhou příčku ve skupině. Irové, letošní vítězové Six Nations, ovšem jdou do utkání povzbuzeni poměrně jasnou výhrou 24:9 nad Francií, kde navíc svému soupeři nedovolili položit jedinou pětku.

Irové ovšem za toto vítězství zaplatili poměrně vysokou cenu, když přišli o největší hvězdu, útokovou spojku a spolehlivého kopáče Johnnyho Sextona, dále kapitána Paula O'Connella a také Petera O'Mahonyho. Přesto věří tomu, že dokáží konečně otevřít semifinálovou bránu. "Celé Irsko bude na nohou a požene nás. Bude to pro nás velký den," věří pilíř týmu Nathan White.

Tip na postup: Irsko 55 % - Argentina 45 %

Austrálie - Skotsko (17:00 Twickenham, PP ctsport.cz)

Podle papírových předpokladů pravděpodobně nejjasnější čtvrtfinále hostí londýnský Twickenham. Austrálie ovládla skupinu smrti, když po jasných výhrách nad Fidži a Uruguayí připravila vítězstvím 33:13 o postupovou naději domácí Anglii a v závěrečném souboji o první příčku nedovolila položit jedinou pětku Velšanům. Těm se Wallabies navíc dokázali ubránit i v dlouhém dvojnásobném oslabení.

Skotsko dokázalo sice postoupit z poměrně nečitelné skupiny B, výkony ale vesměs příliš nepřesvědčilo. Rozhodující pro něj byla úvodní drtivá výhra 45:10 nad Japonskem, které dalo všechno do vítězného souboje se Springboks a na Skoty už mu nezbylo dost sil. Právě proti JAR se Thistles naopak neprosadili vůbec a prohráli 16:34 a v závěrečném duelu se Samoou překvapili negativně množstvím nevynucených chyb a vyhráli pouze o tři body.

Na mistrovství světa se oba celky potkaly dosud pouze jednou, ve čtvrtfinále domácího šampionátu 2003 zvítězili Wallabies přesvědčivě 33:16. Dvě z posledních tří měření sil sice ovládli Skotové, včetně tři roky staré výhry 9:6 na australské půdě, naposledy ale uspěli v Edinburghu Australané a podobný výsledek se očekává i v nadcházejícím utkání.

Tip na postup: Austrálie 80 % - Skotsko 20 %

Hlavní zprávy

Nejčtenější články