Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nový Zéland vyzývá v souboji titánů Wallabies na souboj o třetí zlato

Londýn - Po měsíci a půl vyvrcholí v Londýně mistrovství světa v ragby, považované za největší sportovní akci roku, finálovým zápasem dosud neporažených týmů Nového Zélandu a Austrálie, které se v souboji o zlato potkávají vůbec poprvé. Ostře sledovaný duel odvěkých rivalů na stadionu Twickenham bude zároveň soubojem o rekordní třetí titul z dosavadních osmi šampionátů. Novozélandští All Blacks se mohou stát prvním úspěšným obhájcem v historii, australští Wallabies chtějí ukončit šestnáctileté čekání na zlato. Přímý přenos finále sledujte od 16:20 na ČT sport a našem webu.

Utkání Nový Zéland - Austrálie
zdroj: Reuters autor: Nigel Marple

"Nechceme být hrdí jen proto, že jsme se dostali do finále. To by bylo moc snadné," řekl australský trenér Michael Cheika. "Chceme být pyšní na to, co dokážeme v sobotu. Aby na nás byli lidé v Austrálii ještě pyšnější, musíme odevzdat vše, co v nás je," dodal kouč, který převzal tým loni v říjnu a po několika úvodních porážkách ho dovedl k premiérovému triumfu na prestižním mistrovství čtyř ragbyových velmocí.

Poslední překážkou v cestě za prvním titulem Wallabies od roku 1999 je Nový Zéland, největší favorit celého turnaje a jediný tým, který je ve světovém žebříčku výš než Austrálie. Vítězná série All Blacks na MS čítá už 13 zápasů, letos prohráli pouze jednou (v srpnu právě s Australany) a od triumfu na předchozím šampionátu před čtyřmi lety zažili hořkost porážky jen ve třech z 53 utkání.

Novozélandský trenér Steve Hansen bude mít ve finále k dispozici kompletní kádr včetně hvězdného veterána Dana Cartera, jenž o minulý duel o zlato přišel kvůli zranění a po sobotním zápasu plánuje ukončit bohatou reprezentační kariéru. Totéž se očekává i od řady dalších hráčů včetně kapitána Richieho McCawa. All Blacks si budou muset dát pozor především na vazače Davida Pococka, jehož mnozí považují za nejlepšího hráče turnaje. Do sestavy Wallabies se po zranění lokte vrací levý pilíř Scott Sio.

Ačkoli si obě země zahrají finále MS už počtvrté, v rozhodujícím duelu se spolu dosud nestřetly. Ze tří vzájemných semifinále zvítězila Austrálie dvakrát, Nový Zéland se poprvé radoval až před čtyřmi lety po drtivé výhře 20:6. Celková bilance mluví jasně pro All Blacks (105-7-42).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články