Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nový Zéland rozdrtil Francii a v semifinále se utká se Springboks

Londýn - Ragbisté Nového Zélandu deklasovali ve čtvrtfinále mistrovství světa Francii 62:13 a postoupili do semifinále. V něm obhájci titulu nastoupí proti Jihoafrické republice, která porazila 23:19 Wales. Vítězství Springboks v odpoledním duelu zařídil pět minut před koncem položenou pětkou kapitán Fourie du Preez.

Francie, která s Novým Zélandem prohrála před čtyřmi lety ve finále jen o bod, dokázala s favoritem opticky držet krok jen v určitých fázích prvního poločasu. Francouzi sice přežili úvodní tlak All Blacks relativně bez úhony, mračna se nad nimi však začala stahovat už v 11. minutě. To útokovka Les Bleus Frédéric Michalak při odkopu trefila pouze clonícího Brodieho Retallicka, který následně pohodlně skóroval a pro samotného Michalaka navíc kvůli zranění stehenního svalu zápas v tomtéž okamžiku skončil.

All Blacks položili už v první půli čtyři pětky a ani na okamžik nedali zaplněnému stadionu Millenium v Cardiffu důvod k pochybnostem o své dominanci v utkání. Vazač Louis Picamoles sice před přestávkou dokázal položit pětku, kterou poté prokopl Morgan Parra, jenže to byla francouzská labutí píseň. Vinu na tom nesl do značné míry právě Picamoles, který musel po úderu pěstí do obličeje Richieho McCawa zkraje druhého poločasu na deset minut ze hřiště a přesilovku následně využil Jerome Caino.

Les Bleus se poté už nedostali do hry, Novozélanďané jim nedovolili uhrát ani bod, zatímco sami jich nasbírali dalších 28. Po dvou pětkách z úvodní čtyřicetiminutovky dokonal hattrick Julian Savea, prosadil se i Kieran Read a navíc Dan Carter byl při konverzích prakticky neomylný. V závěru dorazil zdecimovanou Francii dvěma položeními střídající Tawera Kerr-Barlow. Francouzi utrpěli nejtěžší porážku v historii mistrovství světa, jejich dosud nejhorším výsledkem byla prohra 13:40 právě s All Blacks v zápase o bronz na MS 2003.

Velšané v Twickenhamu nad favorizovanými Springboks vedli prakticky celý druhý poločas, nakonec ale semifinálovou účast z předchozího šampionátu zopakovat nedokázali. V souboji přesných kopáčů se zaskvěl 18 body Jihoafričan Handré Pollard, na druhé straně si připsal Dan Biggar 14 bodů a navíc skvělou individuální akcí připravil snadnou pětku pro Garetha Daviese.

Oba hráči se navíc dokázali prosadit i drop goalem ze hry, po tom Biggarově ze 40. minuty šel Wales do kabin s jednobodovým náskokem. Těsné vedení dokázali Draci bránit proti narůstajícímu tlaku soupeře až do 75. minuty, kdy taktickou chybu Alexe Cuthberta dokázal potrestat pětkou du Preez. Velšané, kterým v té chvíli už nestačilo bodovat pouze z trestného kopu, ve zbytku utkání nedokázali brankoviště Springboks vážněji ohrozit.

Výsledky čtvrtfinále mistrovství světa v ragby:

JAR - Wales 23:19 (12:13), Nový Zéland - Francie 62:13 (29:13).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články