Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Novozélanďané živí svůj sen o obhajobě titulu. Na cestě do finále vyřadili JAR

Londýn - Tým Nového Zélandu se stal prvním finalistou ragbyového mistrovství světa v Anglii. All Blacks zdolali těsně Jihoafričany 20:18, když rozhodlo to, že položili dvě pětky a žádnou nedostali. Springboks skórovali pouze z kopů. I tak ale vedli v poločase 12:7, ovšem úřadující mistři světa otočili v druhém dějství vývoj utkání. Bodovými lídry duelu byli podle očekávání oba kopáči, Pollard a Carter.

V napjatě očekávaném klání před vyprodaným Twickenham Stadium šli do vedení po proměněném trestném kopu Jihoafričané, ale záhy o svůj náskok přišli díky položené pětce Jerome Kaina a úspěšné konverzi Cartera. Více bodů ale již svěřenci Heyneke Meyera novozélandským favoritům nedovolili skórovat ve zbytku první půle a zásluhou Pollardových přesných kopů odcházeli do kabin s pětibodovým rozdílem ve svůj prospěch.

"Starší hráči přinášejí do hry zkušenost. To je něco, co se nedá koupit," prohlásil před vyřazovacími boji na adresu své ekipy plné matadorů trenér All Blacks Steve Hansen. Zkušenost úřadujících mistrů světa rozhodla i v semifinálovém duelu. Navíc obrana ze strany hráčů JAR již nebyla s přibývající únavou tak precizní jako v prvním dějství.

Útoková spojka Dan Carter má po vítězném semifinále na svém kontě 172 bodů získaných ve svých dosavadních startech na MS. Carter se tak stal historicky nejproduktivnějším hráčem Nového Zélandu na světových šampionátech.

Dan Carter ji překvapil drop goalem ve 45. minutě a o sedm minut později musela kapitulovat po akci, na jejímž konci byla pětka Barretta. Následný prokop Cartera završil desetibodovou šňůru novozélandského družstva. Jihoafričané dokázali sice v závěru utkání dotáhnout na rozdíl dvou bodů, ale k tomu, aby se dostali na dostřel soupeřova brankoviště, je již zkušení protivníci nepustili.

"Drželi jsme je ve hře naší špatnou disciplínou. Ztížili jsme si to, ale tak to chodí. Příští týden s tím musíme něco udělat," řekl novozélandský kapitán Richie McCaw v narážce na šest trestných kopů, které jeho tým soupeři nabídl. "Museli jsme si sáhnout hodně hluboko, abychom to uhráli," uvedl McCaw.

"Věděli jsme, že s JAR to bude jiný zápas a potvrdilo se to. Hráli opravdu dobře, dostali nás pod tlak a moc nám toho nedovolili. Museli jsme si hrábnout a jsme na to hrdí," řekl jeho spoluhráč Conrad Smith. Jihoafrický kouč Heyneke Meyer neskrýval zklamání. "Věřili jsme, že na ně máme, ale nebylo to tak. Chtěli jsme, aby naše země měla být na co pyšná, ale nepovedlo se," prohlásil Meyer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články